Cullera assaja per fer front a un abocament de residus en la platja

Miércoles, 20 de septiembre de 2017 | e6d.es
• Un simulacre en l'Escollera mobilitza a la Policia, els socorristes, Protecció Civil, Platges i Medi ambient

._000486

._000246
Són les nou i quart del matí. Final de la platja de Sant Antoni —una de les més concorregudes de Cullera— i principi de l'Escollera, al costat de la desembocadura del Xúquer. Un banyista percep un color estrany en l'aigua. Tot sembla indicar que és un abocament; no s'ho pensa dos vegades i avisa el 112.
Ràpidament, s'activa una maquinària d'emergència que mobilitza la Policia Local, els socorristes, Protecció Civil i el Centre de Coordinació de Platges de Cullera en col•laboració amb organismes supramunicipals. Objectiu: frenar l'avanç de la taca que suposa una seriosa amenaça per al medi ambient.
La situació, afortunadament, no és real, però sí verídica. Este matí efectius dels Cossos i Forces de Seguretat i tècnics municipals han participat en un simulacre d'abocaments que s'ha dut a terme en la costa cullerenca. L'actuació l'ha impulsat la regidoria de Platges que dirigix Salva Tortajada en col•laboració amb el departament de Medi ambient, al capdavant del qual se situa Hugo Font.
El simulacre forma part dels plans de prevenció del municipi i no es realitzava des de 2013, ha indicat el regidor, qui ha assenyalat que este tipus d'assajos davant possibles catàstrofes «són absolutament necessaris per a estar preparats davant qualsevol amenaça que puga patir la nostra platja».

Bona època
El municipi ha aprofitat setembre per a dur-lo a terme. Les dates són idònies perquè la temporada de bany seguix en marxa, els servicis de socorrisme encara estan treballant i l'estat del mar sol ser bo, ha apuntat Tortajada. En els mesos forts de l'estiu la situació es complicaria encara més perquè l'aglomeració de gent a Cullera és important i en les platges solen concentrar-se milers de persones. «El que busquem amb este simulacre és avaluar els passos que fem i comprovar que tot es realitza conforme al protocol establit», apunta Tortajada, «per a millorar en aquells aspectes en els quals poguérem detectar mancances».

Barreres de contenció
L'expansió de la taca fictícia s'ha tractat de frenar amb barreres de contenció mitjançant l'ajuda d'una zodiac del servici de socorrisme. Prèviament, el Departament de Platges i Medi ambient ha donat avís fictici als organismes supramunicipals de gestió i la Policia Local ha fet el mateix amb el Centre de Coordinació de Platges. A més, els agents han mobilitzat Protecció Civil, que han acordonat la zona i han impedit el pas als banyistes.

Temps de resposta
Un dels factors determinants ha sigut el temps de resposta, ja que en estos casos la rapidesa és fonamental per a evitar mals majors i minimitzar l'impacte. El simulacre ha aconseguit controlar la taca en 25 minuts des de la recepció de l'avís. Tortajada ha considerat que es tracta d'«una bona marca» i ha felicitat als participants pel resultat final. «S'ha demostrat que Cullera està preparada per a afrontar una situació d'este tipus gràcies a la professionalitat dels seus tècnics i Forces, Cossos de Seguretat, socorristes i voluntaris», ha conclòs.
Ajuntament de Cullera