Cullera aprova la celebració de consultes ciutadanes

Jueves, 28 de julio de 2016 | e6d.es
• Els veïns podran plantejar iniciatives en el ple amb només el 2 % del cens

._000446
Caminar cap a una democràcia més participativa i real. És l'objectiu del nou reglament de Participació Ciutadana, proposat pel govern de Cullera i aprovat ahir per unanimitat de tots els grups que conformen el ple. És la primera vegada en la història del municipi que es regula la involucració dels veïns en la vida política, més enllà del dret al vot cada quatre anys.
La iniciativa institucionalitza com a principal novetat la celebració de consultes ciutadanes. D'esta manera, el consistori podrà plantejar qüestions de rellevància dins de l'àmbit competencial municipal per a què els veïns es pronuncien a les urnes.
Així, l'alcaldia, amb l'acord previ de la majoria absoluta del ple i de conformitat amb la normativa legal que corresponga en este cas, pot sotmetre a consulta popular els assumptes de la competència pròpia municipal i de caràcter local amb l'excepció dels relatius a la hisenda local.
La regidora de Participació Ciutadana, Laura Simó, ha assegurat que este pas suposa «un salt qualitatiu per aconseguir una democràcia real, una demanda que reclama la  societat actual i a la qual hem volgut donar resposta».
També podrà sol•licitar-se la realització de consulta popular per iniciativa ciutadana. Caldrà la recollida de més de 1.000 firmes de suport entre el veïnat de Cullera i de conformitat amb el que preveu la legislació vigent.

Iniciatives populars
El reglament també obri la possibilitat al fet que siga la mateixa ciutadania la que impulse iniciatives populars. Un nombre mínim de 500 veïns inscrits en el cens electoral podran registrar propostes d'acord, actuacions o projectes de reglament en matèria de la competència municipal.
Quan la proposta es referisca a un assumpte de competència plenària, incorporarà un portaveu ciutadà que podrà intervindre en la seua defensa i explicació. El president autoritzarà i moderarà arribat el punt la intervenció d'este. Després de la seua intervenció, la corporació debatrà i votarà l'assumpte. Actualment, els veïns ja poden intervindre al ple al final de cada sessió sobre els punts tractats en esta.
Simó ha explicat que la legislació estatal permet este tipus d'iniciatives, però establix un mínim del 10 % del cens. «En el cas de Cullera hem rebaixat eixe percentatge al 2 % per facilitar que estes accions puguen dur-se a terme», subratlla.
Així mateix, el reglament institucionalitza el que ja és una realitat a Cullera des d'este mandat: la celebració d'una assemblea ciutadana periòdica per donar compte de la gestió. Periòdicament, el consistori estarà obligat a dur a terme esta trobada veïnal, on s'informarà de la gestió realitzada. La convocarà i presidirà l'alcalde.

Pressupostos participatius
A més a més, el reglament consagra els pressupostos participatius. Al respecte, l'Ajuntament tindrà en compte les iniciatives ciutadanes aprovades i procurarà que disposen de dotació pressupostària suficient per a poder realitzar-se, si correspon.
Durant l'últim any, l'Ajuntament de Cullera ja ha impulsat diverses iniciatives per aconseguir una democràcia més participativa. Així, el Consell de Turisme ha esdevingut en un organisme amplament participatiu amb representació dels distints sectors implicats en esta industria, les decisions del qual es tenen en consideració a l'hora de dissenyar la política turística local.
També l'alcalde ha celebrat la primera assemblea ciutadana per donar compte del primer any de gestió i recollir noves iniciatives. Les visites als barris on s'han fet assemblees veïnals han format part de l'agenda política i s'han impulsat ferramentes de participació com ara l'app 'Cullera online'.
Ajuntament de Cullera