Cristina Llopis, de Sueca, premi al millor treball fi de grau per CAATIE

Lunes, 29 de mayo de 2017 | e6d.es
• Pel seu estudi sobre la recuperació del patrimoni arquitectònic

._000305


._000349
 
Artistes, escriptors, músics, esportistes... Sueca té el talent per arroves. L’última suecana en sumar-se al grup de joves promeses és Cristina Llopis, qui ha estat guardonada pel Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers de l'Edificació (CAATIE) al millor projecte de fi de grau pel seu estudi sobre la recuperació del patrimoni arquitectònic, un treball emmarcat, en concret, en la intervenció i el canvi d'ús de l'immoble de la Casa dels Dracs de València, una  de les obres més conegudes de l’arquitecte José María Manuel Cortina. El treball va estar reconegut també amb una matrícula d'honor en l'exposició dels treballs de final de grau. La Casa dels Dracs és un exemple meravellós d’arquitectura eclèctica medievalista, un llegat que va estar desvirtuat per les especulacions de les darreres èpoques, derrocant un terç de l’edifici per construir-ne un altre més modern.
La justificació d’este treball és la intervenció en el patrimoni arquitectònic que porta associada un llarg procediment  de recopilació documental. “Cada immoble és fruit d’una determinada època, de diferents criteris i, per a poder realitzar qualsevol actuació sobre ell, cal entendre’l des dels seus fonaments” afirma la jove.
Cristina Llopis ha remarcat que “amb este treball de fi de grau, pretenia posar en pràctica tots els coneixements adquirits a la carrera: història, càlcul, disseny, dibuix…”. “És un treball que es basa en una obra fictícia on es valora la possibilitat de recuperació de patrimoni mitjançant un canvi d’ús que ens permeta disfrutar d'estos béns amb les necessitats actuals” ha puntualitzat Llopis.
La jove suecana és graduada en Enginyeria en Edificació per la Universitat Politècnica de València i està cursant, en l'actualitat, un Màster en Conservació del Patrimoni Arquitectònic també a la Universitat Politècnica de València. Tal i com apunta Llopis “amb estos estudis s’està incrementant el interès de quan era menuda per conèixer els arrels del meu poble i conservar el llegat que des de ben xiqueta m'ha impactat sempre”.
A Sueca va estudiar primària i secundària a les Escoles Jardí de l'Ateneu i el batxiller a l’IES Joan Fuster, on va compaginar els seus estudis amb l’esport, un camp on també ha despuntat. La jove jugava, en la seua adolescència, amb el club Marítim de València amb qui es va proclamar campiona d’Espanya Juvenil i a més, va estar seleccionada per la Selecció Valenciana d’Handbol en diverses ocasions.
Per altra banda, durant la seua formació universitària ha col·laborat en diferents exposicions i conferències, com ara al congrés Tradiarq 2017 d’Arquitectura Tradicional i Patrimoni, celebrat recentment a Cullera, Alzira i Sueca, on va parlar sobre el Molí de la Roda de Sueca. També ha participat recentment al II Congres Internacional de Nolla a Barcelona, entre d'altres.   
Ajuntament de Sueca