._000690
Els municipis de Sumacàrcer i Alzira seran els que marcaren l'inici d'este ambiciós i tan rellevant projecte per a la Ribera de Xúquer, seguits d'Antella, Gavarda, Alberic, Algemesí i Benimuslem. El recorregut del projecte es realitza aigües amunt i va en descens fins a la desembocadura on s'aniran sumant els municipis d'Albalat de la Ribera, Polinyà de Xúquer, Riola, Sueca, Fortaleny, per a finalitzar a Cullera.
El Consorci de la Ribera i la Fundació Limne han anunciat la creació d'un gran corredor verd entre Sumacàrcer i la mar, centrat en la conservació i millora del riu Xúquer a través d'accions de gestió i control d'espècies invasores, recuperació de vegetació autòctona, retirada de material obstructiu, transformació de zones de cultiu abandonades per a generació d'espai natural fluvial i estabilització i reculada de marges.
Les accions dissenyades per a este gran corredor verd involucren una superfície de 124.358 m² al llarg de 75 km del riu Xúquer al seu pas pels municipis de Sumacàrcer, Antella, Gavarda, Castelló, Alberic, Benimuslem, Alzira, Algemesí, Albalat de la Ribera, Polinyà de Xúquer, Sueca, Riola, Fortaleny i Cullera.
«Es tracta d'una aposta estratègica per als municipis del Consorci de la Ribera confrontants al riu que, a més de combatre el risc d'inundació i els efectes del canvi climàtic, se centrarà en generar un ús públic sostenible i sistemes de participació i governança en els quals es podrà involucrar a la ciutadania», ha explicat des de l'ens comarcal el seu president, Òscar Navarro.
El dimarts 28 de novembre de 2023 han donat principi les obres del projecte Canya a la Canya, concretament en el municipi de Sumacàrcer. Les actuacions que es realitzaran en este municipi són la retirada de la canya, espècie exòtica invasora, i el cubrimient de l'espai on s'han retirat les canyes amb un geotèxtil que evitarà que torne a créixer esta espècie en les zones d'actuació, a més es realitzarà una neteja general de l'àrea.
Passat el període corresponent necessari per a assegurar la completa desaparició de la canya, es realitzarà una plantació d'espècies autòctones de bosc de Ribera.
En el municipi d'Alzira, al seu torn, es duran a terme les mateixes actuacions i una estabilització de talussos amb una metodologia de murs krainer. A més, es gestionarà una zona que actualment és de cultiu per a la generació d'una extensió de bosc de Ribera.
Amb la finalitat d'executar les obres amb la major celeritat possible, es duran a terme amb dos equips de treball simultàniament.
L'objectiu final, a més de la restauració mediambiental de la zona, és posar en valor el Xúquer i acostar este espai d'elevat valor a la ciutadania, és per això que el projecte també inclou actuacions de sensibilització i conscienciació ciutadana que desenvolupa la Fundació Limne.
FONS EUROPEUS
El projecte presentat pel Consorci de la Ribera i Limne, denominat «Canya a la canya», ha sigut beneficiat amb 3.747.949,03 € en una convocatòria d'ajudes, impulsada per la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), per a la restauració d'ecosistemes fluvials i la reducció del risc d'inundació en els entorns urbans, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU.
La convocatòria, que va rebre un total de 230 propostes, ha seleccionat 37 projectes, entre les quals es troba «Canya a la canya», en presentar iniciatives que impulsen solucions basades en la naturalesa que, a més de restaurar i incrementar la biodiversitat i els valors ambientals del Xúquer, contribueixen significativament a reduir els riscos d'inundació en els seus trams urbans.
A més, el projecte s'ocupa de sensibilitzar a la població sobre la importància de la restauració fluvial com a eina per a reduir l'impacte de les inundacions i de transferir el coneixement adquirit a altres municipis amb problemes similars, de manera que es multipliquen els beneficis de la iniciativa.
Mancomunitat de la Ribera Alta