Alumnes de l’IES Arabista Ribera de Carcaixent han treballat el Yarn Bombing

Miércoles, 10 de mayo de 2023 | e6d.es
• L’objectiu és conèixer altres tipus d’art urbà i, a més, valorar i apreciar el treball artesanal

Els alumnes de 4t d’ESO de l’optativa d’Educació Plàstica Visual i Audiovisual (EPVA) de l’IES Arabista Ribera han treballat el Yarn Bombing per a conèixer altres tipus d’art urbà i, a més, valorar i apreciar el treball artesanal.

Durant el segon trimestre del curs 2022-2023, dins de la programació anual d’aula s’ha treballat la manifestació artística street art, centrant-s’hi en la tècnica del Yarn Bombing, un corrent que intervé en objectes d’espais comuns, però emprant teixits fets a mà. Aquestes intervencions, d’una variació de colors molt àmplia, fomenten el respecte i apreciació pels espais públics. Tenen un origen que es remunta a mitjans del segle XIX, a la revolució industrial i a la resistència feminista.

El projecte ha consistit en un treball col·lectiu entre els 42 alumnes matriculats a l’optativa d’EPVA, en el qual han emprat unes sessions de la matèria aprenent a teixir. La primera sessió es va desenvolupar amb la participació de Maria Reig, representant del col·lectiu d’ames de casa TYRUS de Carcaixent. A més, aquest projecte va ser presentat a l’AMPA de l’IES Arabista Ribera de Carcaixent, la qual ha subvencionat el material.

La finalitat del projecte és «protegir els arbres» del pati del centre, tot utilitzant els colors corporatius del mateix, i fomentar l’esperit crític de l’alumnat per fer front al canvi climàtic que estem vivint, així com també es valora el treball artesanal, que durant dècades ha quedat amagat dins de les llars. Aquesta proposta transversal dota a l’alumnat de capacitats per enfrontar-s’hi, de manera individual o col·lectiva, als reptes del segle XXI, tot assolint els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), elaborats per l’ONU, que contribueixen a la producció i consum responsable, l’acció pel clima, la igualtat de gènere o el treball decent, entre d’altres.

Gràcies a aquest projecte l’alumnat de 4t d'ESO ha valorat l’esforç, la paciència i la concentració que requereix l’acció de teixir i que aquesta tasca no és sols un treball que les seues iaies realitzaven per entretindre's, sinó que és un treball igual de vàlid com un altre, on la destresa i la tècnica adquirides amb constància i esforç, junt amb la imaginació, donen forma a un modest fil que es va transformant en una gran obra d'art.

REDACTORS: Alumnat de 1r de batx. Cultura Audiovisual I
(Albentosa, V., Ayllon, V., Camarena, G., Garcia, B.)