Alumnes de l’Escola d’Art ‘Escultor Beltrán’ de Sueca visiten les Fogueres de Sant Joan d’Alacant

Viernes, 24 de junio de 2022 | e6d.es
• Amb el professor Toni Llopis, al capdavant, per a veure i observar l’art efímer de les fogueres

._000847
L’alumnat de l’aula de ceràmica de l’Escola d’Art “Escultor Beltrán” de Sueca, amb el seu professor Toni Llopis, al capdavant, s’han desplaçat a Alacant per a veure i observar l’art efímer de les Fogueres de Sant Joan.De bon matí i ben puntuals, a les 7:00  hores, fem l’eixida en l’autobús, un grup de 30 persones, format per alumnat i simpatitzants de l’art. A les 9:00 hores, arribem a Alacant i la primera parada és per a esmorzar. Una vegada recuperades les forces de la matinada, reprenem el passeig pels seus carrers i ja es respira ambient de festa d’un poble que després de parar dos anys per culpa de la Covid19, ara pot tornar a celebrar novament les Fogueres de Sant Joan. La primera en visitar és la de Florida Portazgo feta per l’artista Pere Baena que encara estan acabant de fer la “plantà”. Les fogueres infantils ja estan totes  acabades i rematades perquè  en uns moments va a passar el jurat per a atorgar els premis de les diferents categories. Moltes explicacions dels monuments estan escrits en valencià, i porten també  el codi QR. Altres en canvi estan escrits en castellà i altres més complets en valencià i en castellà. Toni, el mestre, va fent les pertinents explicacions de l’art i del nom dels artistes fallers com a persona molt entesa en la matèria ja que ell també ha sigut artista faller i tots i totes escoltem amb atenció.
Seguim visitant les fogueres, la de la Sagrada Família obra de l’artista Carlos Carsí que ha guanyat el Ninot Indultat de les Fogueres, pintat per la suecana Gemma Roselló. També li ha dedicat un ninot a Manolo Algarra amb la seua frase: “Que la flama continue cremant als vostres cors”, artista recentment desaparegut  i que la seua mort prematura, ha colpejat tant el món faller com el foguerer. És un goig anar passejant per Alacant i trobar-te amb els artistes rematant els seus treballs ja que a l’endemà dimarts passarà el jurat per a les fogueres grans. Hem vist treballant per dalt del cadafal a Carlos Carsí, Toni ha intercanviat opinions amb l’artista faller de Daimús Luis Palacios i Serra. En arribar a la falla Séneca-Autobusos, trobem a molta gent de Conselleria i de l’Ajuntament d’Alacant, el lema és “Érase una vez un virus”.  Aprofitem la presència de l’artista Jose Gallego Gallego per a parlar amb ell i accepta amablement fer-se una foto amb el grup de Sueca.  Caminant, caminant, trobem Belleses del Foc que van cap a la plaça dels los Estels per a la mascletà disparada per la pirotècnia dels germans Sirvent que ens fa gaudir amb el soroll i l’oloreta a pólvora. En acabar la mascletà anem a buscar el bar per a dinar i prop de l’ajuntament ens paren les càmeres d’À Punt que fan una xicoteta entrevista a Toni Llopis.
Després de dinar anem a pujar al castell de Santa Bárbara, pel trajecte encara visitem falles i arribem al passeig de l’explanada on aprofitem per a fer fotos divertides. Finalment agafem l’ascensor que ens pujarà al castell. Trobem allí dalt unes vistes magnífiques: la ciutat al nostres peus, el Port d’Alacant junt a la immensitat i el blau intens del Mediterrani. Ens acompanya el vol de les gavines que pareix que volen acomiadar-se de nosaltres i dir-nos FINS PROMPTE! Tornem a pujar a l’autobús i a les 20:00 hores ben puntuals, arribem a Sueca.
Sols ens queda agrair a Toni Llopis per haver-nos donat l’oportunitat de gaudir de l’art efímer de les Fogueres de Sant Joan.
Amparo Vendrell Fos