Almussafes sol·licitarà finançament extern per a construir un macrocol·lector

Martes, 27 de noviembre de 2018 | e6d.es
• La protecció i la seguretat de la ciutadania davant de les revingudes per pluges torrencials és essencial

._000499

._000551
Durant la reunió celebrada en l'Ajuntament dilluns passat 19 de novembre, els màxims representants de la Séquia Real del Xúquer i les autoritats locals es van comprometre a redactar un escrit conjunt, en el que s'instarà als organismes autonòmics i estatals responsables d'esta matèria a cooperar en l'execució d'un macrocol·lector per a Almussafes. Junt amb l'avantprojecte que obra en l'administració local, esta acció servirà per a sol·licitar fons de finançament que avalen el desenrotllament d'esta gran infraestructura hidràulica, amb la que l'executiu local protegiria els interessos i la seguretat de la ciutadania. Com a vía de solució a curt termini, l'executiu local sol·licitarà al Ministeri de Foment l'ampliació de la canonada que passa per l'autopista AP-7, ja que es genera un tap que impedix el correcte desaigüe davant d'episodis de fortes pluges.
El consistori d'Almussafes continua buscant solucions perquè la construcció del col·lector de pluvials del Carrer Santa Creu, un projecte dependent de la Generalitat Valenciana i paralitzat des de fa huit anys, puga veure finalment la llum, atés que “és essencial per a evitar possibles revingudes davant d'episodis de fortes pluges com els que hem viscut en les últimes setmanes”, destaca l'alcalde, Toni González.
L'objectiu d'esta infraestructura és canalitzar les aigües des del carrer Major i carrer València fins a la Ronda Síndic Antoni Albuixech, la qual cosa arreplegaria totes les aigües pluvials de la part nord de la població i, més concretament, les del col·lector del carrer Sant Miquel, element de la xarxa que incorpora les aigües de la zona esportiva i de la Llar del Jubilat. D'esta manera, s'alleugeriria el volum d'aigües de l'actual col·lector del carrer Cano, punt en què en l'actualitat es concentren totes les aigües d'esta àrea de la localitat.
La Conselleria es troba en procés de reconduir este contracte d'obra, que s'arrossega del Pla Confiança de l'any 2009, “i desbloquejar així la situació”, encara que hi ha una  dificultat que impedix la correcta conducció de les aigües fins a la Séquia Real del Xúquer. “Hem mantingut infinitat de reunions amb els màxims responsables d'esta institució de regadiu per a buscar vies de solució, atés que hem de protegir els camps dels nostres agricultors i evitar que es neguen com a conseqüència del deficient cabal de les canonades existents en l'esmentada ronda, emplaçada a l'est del nucli urbà”, comenta el primer edil.
Precisament, dilluns passat, 19 de novembre, el president de l'executiu, Toni González; el regidor d'Urbanisme, Andrés López; i l'edil de Medi Ambient, Teresa Iborra, van mantindre una trobada en el despatx de l'Alcaldia amb Antonio Costa, president de la Junta de Govern de la Séquia Real del Xúquer; Juan Valero de Palma, secretari; Ana Ferrer; vicepresidenta general; i el president de la Junta Local, Paco Magraner, per a consensuar el millor acord per a totes les parts.
De l'anàlisi realitzat es desprén que la solució més idònia passa per construir un macrocol·lector que conduïsca totes les aigües del poble fins al Barranc del Tamusser, encara que l'execució d'este projecte hidràulic, de gran magnitud des del punt de vista econòmic i d'infraestructura, el pressupost del qual ascendiria a diversos milions d'euros, resulta completament inviable des de l'àmbit municipal i requerix d'aportacions externes. “L'avantprojecte de macrocol·lector que tenim en l'Ajuntament i que es va redactar durant el govern socialista de Mª Ángeles Lorente ens va a servir de punt de partida per a reclamar al Ministeri de Foment i a les Conselleries implicades en este assumpte intervencions i ajudes econòmiques per a eradicar la problemàtica de l'abocament d'aigües en les zones més inundables del nostre poble”, anuncia González, qui assenyala que també és necessària l’ampliació de la bocana de l’autopista AP-7, “per tal d’evitar que les aigues tornen cap al nostre poble”.
En este sentit, es va a preparar un escrit conjunt de l'Ajuntament d'Almussafes i la Séquia Real del Xúquer, que es presentarà davant dels governs autonòmic i estatal que, junt amb l'avantprojecte ja redactat en este sentit, servirà per a sol·licitar finançament extern i possibilitarà l'execució d'esta gran inversió hidràulica en la població.
Ajuntament d'Almussafes