Almussafes inicia el procediment per a la constitució d'una Agrupació de Voluntaris Socials en el municipi

Sábado, 28 de septiembre de 2013 | e6d.es
• Podran formar part d'esta agrupació de caràcter altruista i solidari, els veïns i veïnes d'Almussafes majors d'edat, o a partir dels 16 anys amb autorització paterna

Una vegada més, l'Ajuntament d'Almussafes abandera una iniciativa pionera en la comarca. A les agrupacions de voluntaris de protecció civil, voluntaris mediambientals i voluntaris de majors, se suma ara l'impuls a la creació d'una nova entitat local de caràcter altruista i solidari. De fet, el consistori municipal acaba d'iniciar els tràmits per a la constitució d'una agrupació de voluntaris socials l'objecte primordial de la qual se centra a millorar la qualitat de vida d'aquells veïns i veïnes de la població amb necessitats especials. La passada setmana, el director del Departament de Benestar Social va celebrar una reunió informativa en el Centre Cultural, que va servir com una primera presa de contacte per a aquelles persones interessades a integrar esta nova entitat local de caràcter social.
Sense un altre precedent en la comarca de la Ribera i tampoc en municipis espanyols amb una població que no supera els 10.000 habitants, la localitat d'Almussafes engrandix de nou la solidaritat entre els seus veïns iniciant els tràmits per a la posada en funcionament d'una nova agrupació de voluntaris que brindaran la seua ajuda desinteressada a determinats col•lectius de la població afectats per necessitats especials que minven la seua qualitat de vida.  
Segons Salvador Quijal, cap del Departament de Benestar Social de l'Ajuntament d'Almussafes i futur coordinador de l'agrupació, “el voluntariat és cada vegada més necessari, ja que estem assistint a un deteriorament dels vincles emocionals, com a conseqüència de l'auge de l'individualisme, i també patim una recessió econòmica que està propiciant que determinades necessitats socials que amb anterioritat cobrien les administracions, deixen ara d'estar protegides pels organismes competents i requerisquen d'una actuació directa i efectiva per part de la societat”.

Tipologia de les tasques socials
Podran formar part d'esta agrupació de caràcter altruista i solidari, els veïns i veïnes d'Almussafes majors d'edat, o a partir dels 16 anys amb autorització Paterna, de desitgen brindar la seua ajuda desinteressada, dedicant part del seu temps lliure setmanal, a projectes com el suport educatiu a determinats alumnes dels centres educatius d'Almussafes fora de l'horari escolar, l'acompanyament a persones majors, a malalts i discapacitats, així com a altres programes de caràcter social, com per exemple el d'absentisme que es desenrotlla en l'IES Almussafes.
Una vegada elaborat el llistat dels futurs voluntaris socials adherits a l'agrupació local, en el que s'especificaran aspectes clau com els seus perfils, principals aptituds i disponibilitat horària, se'ls assignarà aquella tasca de suport que més s'ajuste a les seues característiques. 

Drets i deures dels voluntaris
Des del Departament de Benestar Social se'ls brindarà formació, orientació i suport perquè puguen desenrotllar les tasques assignades en les millors condicions, a més de comptar amb el corresponent segur per danys a ells mateixos o a tercers. Per la seua banda, els voluntaris hauran de guardar el deure de confidencialid, acatar les directrius del coordinador i respectar els drets dels veïns als que els presten l'ajuda de caràcter social.
Les persones interessades a formar part d'esta nova agrupació solidària, poden posar-se en contacte amb el Departament de Benestar Social, emplaçat en la planta baixa del Centre de Salut d'Almussafes. L'edil de Benestar Social, Jesús Salesa, confia que esta iniciativa tinga una gran resposta ciutadana, ja que Almussafes, a pesar de no superar els 9.000 veïns censats, és un municipi que es definix pel seu caràcter solidari i prova d'això són els moviments locals de voluntaris existents en l'actualitat”.
Ajuntament d'Almussafes