Almussafes crea la primera associació de sords de la Ribera Baixa

Lunes, 2 de noviembre de 2015 | e6d.es
• L'Ajuntament d'Almussafes sufraga un servei de mediació social i interpretació en llengua de signes


._000314



._000340
 
La nova associació de sords d'Almussafes, Almussord, enceta la seua trajectòria amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones amb dificultats auditives en l'àmbit social i laboral. Una de les prioritats dels seus membres, segons han anunciat, serà la lluita pel ple accés d'aquest col•lectiu en l'àmbit de l'educació. El consistori municipal mostra el seu suport a l'entitat a través de diferents línies d'ajuda perquè puguen desenvolupar les activitats que han arreplegat en als seus recentment aprovats estatuts.
El col•lectiu de sords almussafeny posa en marxa una associació sense ànim de lucre, Almussord, amb la qual pretén contribuir a la integració social i laboral de les persones amb dificultats auditives. Entre els objectius principals de la nova entitat, constituïda recentment, es troben impulsar el ple accés de les persones sordes a tots els nivells del sistema educatiu, defensant la implantació d'una opció educativa bilingüe a la Comunitat Valenciana, és a dir, que contemple l'educació castellana/llengua de signes o valenciana /llengua de signes.
Amb açò, els seus membres volen que s'aplique de manera efectiva la llei 27/2007, per la qual es reconeixen les llengües de signes espanyoles i es regulen els mitjans de suport a la comunicació oral de les persones sordes, amb discapacitat auditiva i sordocegues. En la pràctica, açò suposa comptar amb un professor especialista en llengua de signes en aquelles aules en les quals es requerisca. “Actualment els docents no tenen coneixements en aquesta matèria i açò provoca que els xiquets hagen de rebre la seua educació en centres educatius de fora del seu entorn, amb tot el que açò suposa a nivell econòmic i d'inclusió social”, explica el president de l'associació, Jorge Fernández.
Els membres de l'entitat, formada actualment per 12 membres, dels quals 4 són xiquets, i que està oberta a persones d'altres municipis i fins i tot de la ciutat de València, també promouran altres activitats que contribuïsquen a la culturització d'aquest col•lectiu de la societat, com a jornades de teatre i de música oferides a persones sordes, la pràctica d'esports com pàdel i judo o la convocatòria de cursos de llengua de signes i lecto-escriptura, dos tallers que començaran a principis de 2016 i la matrícula dels quals romandrà oberta fins al pròxim 30 de desembre. Entre les seues aspiracions també està promoure la creació d'un centre ocupacional que permeta la inserció laboral de les persones sordes a través de programes de formació relacionats amb àmbits com la impremta o amb la capacitació per a poder ensenyar llengua de signes.
A més, Almussord té previst reivindicar la projecció de cinema subtitulat i l'eliminació de les barreres de comunicació existents amb les administracions públiques per a desenvolupar gestions bàsiques de la seua vida quotidiana. “Per a nosaltres, assistir al metge o sol•licitar tràmits amb els organismes públics comporta una dificultat que amb la creació d'aquesta associació volem eliminar. Abans de 2007 semblava que, a poc a poc, aquests obstacles anaven desapareixent, però amb la crisi les retallades van paralitzar aquest avanç”, destaca el responsable de l'entitat.
En aquest sentit, l'Ajuntament d'Almussafes ha mostrat el seu ple compromís amb aquesta problemàtica des que en 2013 es creara l'associació de la qual sorgeix Almussord, que estava centrada en la promoció de l'esport i que ara desapareix en assumir els seus objectius la nova. Aqueix mateix any, el consistori municipal va signar un contracte amb Fesord, Fundació per a la integració i la supressió de barreres de comunicació que federa a les persones sordes en la nostra comunitat, per a la prestació del Servei de Mediació Social i Interpretació en llengua de signes quatre hores a la setmana, incrementat a vuit ara pel nou equip de govern, i la realització d'un curs formatiu sobre llengua de signes dirigit als empleats públics. A més, la Regidoria de Benestar Social els cedirà a partir de gener un local propi per al desenvolupament de les seues activitats, situat en el carrer Mestre Cardona, en les antigues cases dels mestres.
“La nostra intenció és avançar a poc a poc cap a una societat més igualitària i sens dubte les reivindicacions d’Almussord van en aquesta línia, per la qual cosa els escoltarem sempre que ho necessiten i tractarem de col•laborar amb tot el que estiga en les nostres mans”, assenyala el regidor de Benestar Social, Faustino Manzano.
El grup de col•laboradors d’Almussord està integrat per un mediador, un intèrpret i un advocat, els quals atenen els dimarts de 13h a 17h i els dijous 10h a 14 en el Pavelló Poliesportiu Municipal.
Ajuntament d'Almussafes