Alginet aprova per unanimitat la proposta sobre l’aprovació del Pla de Conca del Xúquer

Jueves, 5 de junio de 2014 | e6d.es
• I el recolzament a la Mesa pel Xúquer

._000284
El passat divendres 30 de maig es va celebrar a l’Ajuntament el 5é ple ordinari de la localitat. Els Srs. Salvador Escutia, José Vicente Alemany, Jesús Boluda i Carles Bayarri, com a respectius portaveus dels grups municipals Socialista, Sd'A, Bloc-Compromís, i IdEA, van presentar una proposta de resolució per tal de recolzar la Mesa pel Xúquer.
El regidor Carles Bayarri va demanar que “ a més del suport a la moció, allò que calia era que tots els grups polítics ens sumàrem també, a les mobilitzacions convocades per la Mesa pel Xúquer, i en concret a la manifestació del proper 14 de juny a València, per mostrar la nostra oposició al Pla de Conca”.
Els quatre partits polítics que van presentar la moció van exposar que el 26 de març el Consell Nacional de l'Aigua aprovà el nou Pla de Conca del Xúquer. “Un Pla que no resol els principals problemes del Xúquer i torna a repetir els mateixos errors de l’anterior Pla de 1998, quan es va repartir més aigua de la que hi havia en la conca del riu, però ara agreujant-los, ja que fixa uns cabals ambientals per al Xúquer i l'Albufera deficients, consolida i amplia la sobreexplotació del riu a la Manxa Oriental, discrimina els abastiments a la Ribera, i es fa cada vegada més palesa la intenció de realitzar un nou transvasament.
Aquest Pla assigna a la Manxa 400 Hm3 i una reserva de 100 Hm3 addicionals, que podrà destinar-se a la creació de nous regadius, quan cal recordar que la sobreexplotació de l'aqüífer de la Manxa Oriental és la causa principal de la disminució dels cabals del riu en les últimes dècades. De fet, s'autoritzen extraccions de 320 hm3 de l'aqüífer, quan la recàrrega natural és de només 238 hm3.
Pel que fa a l'abastiment dels pobles de la Ribera, que reivindicaven una concessió directa d'aigua superficial del Xúquer, per evitar la contaminació per nitrats i pesticides que pateixen algunes de les fonts subterrànies de proveïment tradicional, se’ls obliga a que aquesta haja de ser com a permuta amb els regants, previ pagament del cost associat per als usuaris i ajuntaments; un greuge comparatiu respecte a poblacions com ara Albacete, Sagunt i València i les seues àrees metropolitanes que tenen una assignació pròpia.
I a més a més, si l'esborrany que es manejava abans d’aprovar el Pla obria la porta a nous transvasaments, en canviar el terme de “recursos sobrants" per “recursos excedents” (que amaga la possibilitat que aqueixos excedents es puguen produir no al final del riu -cas dels sobrants- sinó aigües amunt) ara, amb la complicitat i el recolzament de la Generalitat, es quantifica en 12 hm3 l’aigua que podria anar per a consum de boca al Vinalopó, la Marina Baixa i l’Alacantí, des d'un nou transvasament aigües amunt, des d'Antella o Cortes de Pallás, o des del mateix embassament d’Alarcón. I per si fóra poc, la redacció final del Pla inclou que els estalvis de la modernització del regadiu de la Ribera, seran considerats com a excedents per enviar-los a les comarques del sud. De manera que tots els cabals que s'alliberen per la modernització de regadius a la Ribera no quedaran disponibles per satisfer les necessitats ambientals de la conca i reduir així la seua sobreexplotació, o per als abastiments de la Ribera, sinó que automàticament s'incorporaran com a recursos per a transvasar al Vinalopó, l'Alacantí i la Marina Baixa.
I si greu és el Pla aprovat, potser més greu encara és per a la nostra Comarca el protocol firmat entre el ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, i el vicepresident del Consell de la Generalitat Valenciana, José Císcar Bolufer.
Perquè aquest protocol firmat, vol vendre el Xúquer al lobby de l'aigua d'Alacant, i obri de bat a bat un nou transvasament des de Cortes de Pallás o des d'Antella. En aquest protocol es diu que l'actual conducció de la Marquesa, al final del riu -únic punt acceptat per al transvasament per la conca cedent- és provisional i no es satisfactòria, pel que obrin un període de revisió de 6 mesos per contemplar noves infraestructures, fent referència implícita a un nou transvasament des de Cortes de Pallás, des d'Antella o des d'Alarcón, a més de considerar possibles indemnitzacions a drets de concessió de tercers, pel que ja ni tan sols seria un transvasament de sobrants.
Per això, davant aquests fets, la Mesa pel Xúquer, composta per organitzacions ecologistes, sindicals, agràries, comunitats de regants, ajuntaments i organitzacions socials, va acordar denunciar aquest pla a Europa i mobilitzar-se per manifestar la seua protesta i indignació, i per intentar fer revertir els acords que tant perjudiquen al Xúquer, l'Albufera i la Ribera”  afirmava l’escrit presentat.
Davant d’aquesta exposició de motius, l'Ajuntament d’Alginet va acordar per majoria 8 punts com “Manifestar la indignació i mostrar el rebuig als acords presos pel Consell de l'Aigua de la Demarcació del Xúquer i el Consell Nacional de l’Aigua, pel perjudici que comportaran per a la Ribera, el Xúquer i l'Albufera, així com pel protocol firmat pel, en aquell moment, ministre d’Agricultura i el vicepresident del Consell. Cal manifestar que per a la recuperació i pervivència del Xúquer és imprescindible una disminució important de les extraccions de l'aqüífer de la Manxa Oriental, actualment sobreexplotat. Cal manifestar que s'ha de tancar la possibilitat de transvasaments o transferències d'aigua des de qualsevol punt del riu que no siga l'Assut de la Marquesa, únic punt que té el necessari consens del regants i de la societat civil de la Ribera. S’ha d’exigir que l'assignació d'aigua superficial del Xúquer per als abastiments de la Ribera ha de tindre la mateixa consideració que l'assignació atorgada a Albacete, Sagunt i València i la seua àrea metropolitana, sense estar condicionada a permutes oneroses amb altres usuaris. Aquesta concessió hauria de ser establida fins a 31 hm3, la capacitat de la potabilitzadora en construcció, amb l'objectiu de millorar substancialment la qualitat de les aigües d'abastiment de les poblacions afectades, així com de poder atendre en el futur a noves poblacions que així ho requerisquen. Igualment s'ha de considerar la recuperació dels aqüífers contaminats com a una prioritat i establir terminis més curts per a aquesta. Manifestar que els cabals ecològics mínims del riu i de l'Albufera han d'incrementar-se significativament i s’han d'establir la resta de components del règim ecològic de cabals establerts en la legislació, per tal de donar compliment a la Directiva Marc de l'Aigua i recuperar el seu bon estat ecològic. Cal donar suport a les mobilitzacions acordades per la Mesa pel Xúquer així com a les iniciatives que es presenten a Europa per tal de denunciar i revertir els aspectes més perjudicials d'aquest Pla. S’ha de convidar als veïns i veïnes d’Alginet que participen en les mobilitzacions acordades per la Mesa del Xúquer i traslladar el present acord a la Mesa pel Xúquer, al president del Govern espanyol, a la presidenta de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, al president de la Generalitat Valenciana i als Grups Parlamentaris de les Corts Valencianes”.
Ajuntament d'Alginet