Alfarp, Manuel, Algemesí, Turís, Montroi, Montserrat, Senyera, Carcaixent i l'Alcúdia visibilitzen l'aportació social de 10 dones

Viernes, 28 de octubre de 2022 | e6d.es
• Primera edició dels premis ‘Fem que les dones compten’ de la Diputació de València
._000882

La visibilitat de dones referents en el medi rural, posant en valor trajectòries vitals que han impulsat l'associacionisme i el teixit social dels seus municipis, defensat la igualtat des de l'escena pública o fomentat l'emprenedoria és un dels eixos d'acció de l'àrea provincial d'Igualtat que dirigix Eli García, hui diputada i abans mestra en diferents llogarets de Requena. La segona edició dels premis ‘Fem que les dones compten’ consolida un dels molts projectes que la Diputació ha posat en marxa en defensa de la dona rural.
A la Ribera Alta, han sigut guardonades Teresa Sanz (Manuel), Concha Trini Añó (Alfarp), María Bisbal (L'Alcúdia), Maribel Martínez (Turís), Amparo Albors (Montroi), Coto Talens (Algemesí), Damiana González (Senyera), Enriqueta García i Aguas Vivas Catalá (Carcaixent) i Josefa Bosch, la ‘Tia Pepica’ de Montserrat. Entre les guardonades es registren trajectòries com la de Damiana González, qui va implantar el diagnòstic serològic en La Fe ajudant a previndre malalties infeccioses en la infància; fa uns anys va tornar al seu poble natal, Senyera, per a continuar treballant prop dels seus.
Els premis convocats per l'àrea d'Igualtat de la Diputació de València, amb la col·laboració de Fademur, la Federació d'Associacions de Dones Rurals, visibilitzen 33 experiències vitals d'una trentena de municipis de la Ribera Alta, el Camp de Túria, el Valle de Ayora i la Vall d'Albaida. Entre les premiades trobem mèdiques, investigadores, professores, esportistes, empresàries i responsables de l'escena pública que s'han convertit en referents per a les seues veïnes i veïns, el carisma i el treball de les quals s'ha vist reconegut bé per la seua trajectòria vital, per la defensa de la igualtat en l'àmbit públic o per la seua labor emprenedora en el medi rural.
En paraules d'Eli García, “sense dones no és possible imaginar el món rural, un espai destacat de la nostra societat que, pese al fantasma de la despoblació, continua comptant amb una important voluntat de permanència”. Eixa esperança d'aferrar-se al medi rural és possible, en bona part, gràcies a l'esforç i la implicació social de dones com Amparo Albors (Montroi, 93 anys) i Natividad Lacuesta (Zarra, 85 anys), però també de “joves emprenedores que cada dia reivindiquen amb el seu treball els drets de la dona i la seua rellevància en el teixit social dels nostres pobles”.

Primera edició
La primera edició dels premis ‘Fem que les dones compten’ es va celebrar fa un any, en el marc del Dia Internacional de les Dones Rurals. L'àrea provincial d'Igualtat va guardonar a 24 dones de les comarques de la Serranía, la Hoya de Buñol-Chiva i Requena-Utiel per la seua important contribució en el desenvolupament econòmic, social i cultural del medi rural.
Entre les premiades, la primera presidenta de la cooperativa agroalimentària de Camporrobles; una professora de música que ha recuperat les cançons i jocs populars de Fuenterrobles; emprenedores que han alçat els seus negocis hostalers a Chera, Alborache i Buñol; i una farmacèutica rural que al seu torn és empresària en el cultiu de la taronja. El dia a dia de totes elles és una llavor que aporta en la lluita per la Igualtat.
Diputació de València._000733

._000814