| Edició núm. | Any: 13 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 01/05/2022

POBLACIONS » Alberic » Cultura » Pintura

Alberic tornarà a convertir-se en museu gegant amb l’ArtAlberic

Amb la presència d'artistes com a Medianeras, Paula Freire, Sabotaje al Montaje, Sergio Delicado o Dados punto cero


._000436
Torna l’ArtAlberic, un certamen d'obres d'art gegants que ha convertit a Alberic, amb una sola edició, en un referent a nivell internacional. De fet, la reunió artística fa enguany un pas més, creix amb més participants i internacionalitza els artistes. Del 18 al 22 de maig es donaran cita alguns dels muralistes més importants del panorama espanyol i europeu, amb diversos autors que compten amb nominacions de gran rellevància i obres per tot el món. Pel que fa als noms es donaran cita Sergio Delicado (Albacete), Toni Espinar (Alzira), Dridali (València), Sabotaje al Montaje (Canàries), Dados punto cero (Lleó), Paula Freire (Leipzig, Alemanya) i Medianeras (l'Argentina). Huit propostes artístiques que tornaran a convertir els carrers d'Alberic en un museu gegant a l'aire lliure, sumant les seues propostes a les realitzades l'any passat pel El Dios de los Tres, Kraser, Zurik, Lalone, Juanga Cedos, Benito Marín i Mr. Chapu. A més es comptarà amb la performance de Santiasco López i Álvaro Terrones.
Adrián Mateo, conegut artísticament com Dridali, és un artista urbà nascut en 1995 a València. La seua obra se centra en la creació de rostres de persones amb un estil hiperrealista, usant principalment la tècnica de l'esprai. Es pot trobar en diferents localitats d'Espanya i en països com França, Noruega, el Marroc, el Senegal o Sri Lanka. Ha dut a terme diferents projectes educatius en diverses escoles de València, el Marroc i el Senegal, on l'art es converteix en una eina d'inclusió social.
Per part seua, José Antonio Espinar és conegut com a Toni Espinar en el món de l'art. Nascut a Alzira en 1970, és llicenciat en Belles Arts en la Universitat de Sant Carles de València. Treballa regularment en el món del Muralisme, Art Urbà, Pintura de Cavallet, la Il·lustració i la Restauració. Ha organitzat diversos festivals d’Street Art a Xest, Alzira, Gandia o Muro d'Alcoi i existeixen obres seues per tota Espanya, Europa i Amèrica (Hondures i Guatemala). Tècnicament utilitza corrons, esprais, pinzells, stencils i una pinzellada pictòricament divisionista que el fa molt recognoscible. Amb influències del còmic, el cinema i totes les tendències artístiques; l'eclecticisme i el mestissatge conceptual amb una actitud àcida i reivindicativa aconsegueix murals que busquen no deixar indiferent a l'espectador.
Matías Mata (Sabotaje al Montaje) naix a l'illa de Lanzarote en 1973, però és en el barri d’Escaleritas, en les Palmes de Gran Canària, on comença amb l'art del grafit. Anys més tard ingressa a l'Escola d'Arts i Oficis, finalitzant els estudis en 1998, en el cicle Superior de Gràfiques Publicitàries. Als 26 anys inicia els estudis universitaris de Belles arts en la Universitat de la Laguna (Santa Cruz de Tenerife), llicenciant-se l'any 2003. La seua aposta pel gran format en el grafiti mural durant els següents anys d'obra el porten a obtindre un accèssit al concurs internacional d'arts urbanes Artap Festival Paris & Berlín en el 2010. Ha pintat per tota Espanya i en països com el Senegal, l'Argentina, Jordània, Noruega, Itàlia , Anglaterra, França, Colòmbia, els EUA, Alemanya o Suècia. La seua obra s'ha fonamentat a donar visibilitat a problemes socials i mediambientals, mitjançant una representació quotidiana i actual.
“La meua pintura no té límits de forma, color o dimensió. L'espai imaginari que es troba entre el meu paisatge interior i l'exterior és la meua pulsió per a crear. M'emociona el poder del color per a transformar espais, generar nous paisatges i connectar amb les persones”. Així s'expressa Paula Freire, que arriba des d'Alemanya. El moviment és essencial per a l'existència de la seua pintura, de caràcter autobiogràfica.
La seua activitat artística naix en el seu estudi situat en Westwerk (Leipzig) i abasta des del dibuix, la pintura, el vídeo o la intervenció en l'espai públic. Ha participat en nombroses residències artístiques, exposicions i festivals a Espanya, Itàlia, l'Índia, Alemanya, Croàcia o Mèxic.
Dados punto cero va començar a pintar grafiti fa ja més de dues dècades, amb un procés d'aprenentatge i evolució fins a arribar a un estil realista marcat per un efecte 3D. “A vegades m'agrada jugar amb les imatges i donar-los una simbologia que puga parlar amb l'espectador, enviar un missatge, encara que les interpretacions puguen ser diverses. Treball amb objectes quotidians que a vegades modifique fins que aconseguisc un diàleg, i a través de la fotografia capture aqueix moment”, afirma. En eixe procés de creació és on pot expressar les seues idees. En els últims anys ha pintat alguns murals denunciant l'ús excessiu del plàstic i visibilitzant la seua incidència en el medi marí, sota el títol de "Mengem el que no reciclem". Al llarg d'aquests anys ha participat en diversos esdeveniments d’Street Art en racons com León, Alcorcón, València, Castelló, Països Baixos, Rússia o Ucraïna.
Sergio Delicado és pintor, escultor, poeta visual i il·lustrador. El seu treball està constantment abrigallat i definit per la poètica des de la qual l'autor s'expressa en diversos llenguatges visuals. Va publicar en 2017, amb motiu del 75é aniversari de la mort de Miguel Hernández, el seu llibre “El que no està”, on va interpretar, a través de la poesia visual, l'obra del poeta oriolà, convertint-se el llibre en una crítica de l'empresonament i assassinat del poeta. D'ací va nàixer el curtmetratge “El raig que no és”, amb el qual va guanyar el premi Càtedra de Miguel Hernández de la UMH i el premi Especial de Público en Maleït Festival de Videopoesia, emetent-se finalment en La 2 de TVE, en el programa “La Aventura del Saber”. Actualment està dedicat per complet a desenvolupar projectes d'escultura publica de gran escala.
Vanesa Galdeano i Analí Chanquía són Medianeras. Artistes argentines, treballen creant les seues obres des de fa més de deu anys. Actualment resideixen a Barcelona. Van començar a produir juntes l'any 2014. Medianeras busca ampliar i vincular la seua producció, per la qual cosa consideren necessari traslladar-se, recórrer ciutats i realitzar obres que s'inscriguen en el context urbà. Juntes han treballat en diferents ciutats com Vancouver (el Canadà), Río de Janeiro, Fortaleza, Florianópolis (el Brasil); Bacalar, Hollbox (Mèxic); Londres (UK); Wiesbaden, Chemnitz (Alemanya); Covilha, Lisboa, Loures, Cascais (Portugal); Salamanca, Madrid, Barcelona, Fanzara, La Bañeza (Espanya); Buenos Aires, Sant Joan, Córdoba, Rosario (l'Argentina); Bangkok (Tailàndia); Viena (Àustria); La Paz (Bolívia), Brisbane, Melbourne, Sidney (Austràlia) o Mercedes (l'Uruguai), entre altres.
“Sembla mentida que afrontem la segona edició. Amb una sola ja es parla d'Alberic com un enclavament ineludible de l'art muralista a l'aire lliure. Evidentment va ser gràcies a la qualitat de les obres dels artistes que van vindre en 2021 però també a una organització molt acurada que tot ho va facilitar i que permet comptar a Alberic amb alguns i algunes de les millors artistes del panorama mundial. Dir que sentim orgull sembla un tòpic. Només podem dir que continuarem treballant perquè l’ArtAlberic continue creixent a esta velocitat endiablada”, argumenta la regidora de Cultura de l'Ajuntament d'Alberic, Virgínia Bruñó.
Ajuntament d'Alberic

 

._000853 

._000410
 
El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.