Alberic ha iniciat l'expedient de ruïna imminent per a un edifici protegit i catalogat situat al costat de la Casa Consistorial

Miércoles, 13 de enero de 2021 | e6d.es
• Este cap de setmana es va desplomar part de la cornisa, per la qual cosa van haver d'acudir els bombers per a actuar d'urgència i evitar mals majors

._000517
L'Ajuntament d'Alberic ha iniciat l'expedient de ruïna imminent per a un edifici protegit i catalogat com a històric situat al costat de la Casa Consistorial, després de notificar una vegada més als propietaris la seua obligació de protegir-lo, sense que en els últims anys haja fructificat cap acció per part seua. Els tècnics del consistori van avisar que serà obligatòria la seua demolició si no és reformat pels propietaris per a assegurar l'estructura i evitar possibles danys per a la ciutadania ja que en els últims mesos s'han produït diversos despreniments que han pogut causar una desgràcia humana. Este cap de setmana es va desplomar part de la cornisa, per la qual cosa van haver d'acudir els bombers per a actuar d'urgència i evitar mals majors. Des de fa dos anys l'ajuntament que comanda Toño Carratalá s'ha posat en contacte en diverses ocasions amb els propietaris de la casa centenària, que es va caient a trossos amb cada inclemència meteorològica. De fet, la falta de resposta dels amos ha arribat al jutjat, per la impossibilitat d'obtindre resposta als requeriments llançats des de l'ajuntament.
El consistori s'ha vist obligat, per la deixadesa de la propietat, a gastar-se ja més de 70.000 euros en treballs per a garantir la seguretat de la ciutadania, tant dels vianants com de les cases confrontades, els veïns de les quals veuen com les pedres els cauen perillosament en els seus habitatges. No obstant això, els propietaris no han reaccionat i no s'ha produït cap intervenció per a la restauració. Després de l'últim incident, el consistori ha iniciat l'expedient de ruïna imminent, per la qual cosa es realitzarà un nou requeriment als propietaris i en cas de no respondre s'intervindrà en l'estructura amb el seu derrocament després de la prèvia autorització del departament de patrimoni corresponent. L'edifici està catalogat, per la qual cosa l'ajuntament sempre ha treballat per a protegir la façana i coberta en les demolicions anteriors. No obstant això, és responsabilitat dels propietaris privats el seu manteniment, que no s'ha realitzat. La legislació estableix que un edifici catalogat pot ser derruït per a evitar majors perjudicis, per exemple vinculat amb la seguretat dels veïns i veïnes.
L'actuació forma part d'un projecte estructural en la localitat. L'ajuntament fa unes setmanes ha iniciat també les inspeccions tècniques dels edificis de més de cinquanta anys de la localitat per a comprovar el seu estat i evitar possibles incidents.
Ajuntament d'Alberic
 

._000436

._000782