4.000 persones contra la planta de residus sanitaris i altres residus perillosos

Jueves, 29 de octubre de 2015 | e6d.es
• L’Alcúdia, Benimodo, Massalavés i Alberic presenten al·legacions


._000395



._000400
 
Aquest matí una representació dels ajuntaments de l’Alcúdia, Benimodo, Alberic i Massalavés, junt a la Plataforma “Stop Residus Ja” ha presentat més de 4.000 al·legacions de veïns i veïnes i de 50 al·legacions d’associacions d’aquestes poblacions que s’oposen frontalment a la instal·lació al polígon la Garrofera de Guadassuar d’una planta de residus sanitaris dels grups III i IV, i altres residus perillosos provinents de tota classe d’indústries. A banda els 4 ajuntaments han presentat sendes al·legacions detalladament elaborades des del punt de vista ambiental, urbanístic, sanitari, tècnic i social.
Han acudit a registrar les al·legacions al PROP d’Alzira, Elisa Puchol de la Plataforma, Andreu Salom, alcalde de l’Alcúdia, Paco Sanz, regidor de Medi Ambient de l’Alcúdia, Francisco Teruel, alcalde de Benimodo i Tonyo Carratalà, alcalde d’Alberic. En total podran ser tractats o transferits a aquesta planta 43 milions de quilos anuals de residus perillosos, és a dir 117.500 kg diaris.
Molts dels productes estan considerats de risc biològic o químic, i aniran etiquetats, així com els vehicles que els transporten, amb els símbols indicatius de “Material contaminado biológicamente” o “Material contaminado químicamente”.
Donat que la planta està dimensionada per a funcionar les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any, el trànsit de transports amb productes perillosos seria elevadíssim, ja que nombrosos vehicles amb càrregues menudes arribarien diàriament a la planta, on es tractarien o es carregarien en altres vehicles més grans per anar a altres plantes.
Els pobles assenyalats, s’oposen rotundament a aquesta planta ja que estaria situada a poc més de 1.000 metres de distància del nucli urbà de Montortal, del municipi de l’Alcúdia, amb una població aproximada de 200 persones. El projecte omet, de manera deliberada, l’existència d’aquest nucli de població i es refereix només a la població de Guadassuar.
L’elevadíssim trànsit diari de vehicles amb residus tòxics i contaminants, amb risc biològic o químic, travessaria aquest nucli de població, passant al costat mateix de les cases, ja que no hi ha cap altre accés per arribar a la planta projectada.
El polígon industrial on anirà aquesta planta no està urbanitzat, ni hi ha previsió de que ho estiga en el futur, i per tant no compta amb les infraestructures necessàries per acollir aquest tipus d’activitats perilloses. La instal·lació que es pretén utilitzar no té clavegueram, xarxa d’aigua potable, estació depuradora, accessos vials adequats, vies d’evacuació, il·luminació...
La zona on es vol realitzar l’activitat és una zona d’alta producció agrícola i se situaria a menys de 100 metres de la Sèquia Reial.
Ajuntament de l'Alcúdia