40 voluntaris de X˙quer Viu netegen el riu a Carcaixent

Lunes, 22 de junio de 2015 | e6d.es
• ôNetejant el riu X˙querö arreplegÓ 4 furgonetes plenes de residus com un poal de pintura buit, un carret dĺinfant, un somier o botelles de tota classe

._000368

._000351
Ahir diumenge 14 de juny es va realitzar una activitat organitzada per Xúquer Viu amb la col·laboració de Decathlon (Carcaixent) de neteja dels últims km del Xúquer fins a Alzira. Van participar uns 40 voluntaris entre treballadors de Decathlon, gent que s’havia apuntat i membres de Xúquer Viu. Uns quants d’ells anaven en kayaks per dins del riu arreplegant els envasos que hi havia surant i els altres els esperaven en 3 accessos per recollir la càrrega que duien.
La zona on es va actuar és una zona caracteritzada per tindre un llit de riu molt estret i per ser l’indret on perdura un bosc de ribera preciós, amb àlbers gegants i on el salze típic del riu és molt abundant. Precisament aquestes dues circumstàncies van complicar les activitats ja que hagueren de travessar uns quants arbres que havien caigut i dificultaven el pas de les embarcacions.
Quan els kayaks arribaven  a un dels punts, l’equip de terra recollia els envasos de plàstic (garrafes, botelles, etc) es posaven en bosses de fem i es dipositaven en l’ecoparc. Finalment foren 4 furgones plenes de bosses el que es va arreplegar de dins del Xúquer. Els voluntaris se sorprenien en veure com hi ha tanta gent insensible en la nostra zona, que igual llança un poal de pintura buit, com un carret d’infant, un somier o botelles de tota classe. Desgraciadament, encara perdura una falsa creença: com el que tires al riu, l’aigua s’ho emporta, pensen que desapareix quan en realitat va amuntonant-se quan troba un obstacle.
Aquesta jornada de col·laboració entre Decathlon i Xúquer Viu ha resultat molt positiva tant per la participació, que hagueren de limitar per qüestions d’operativitat, com per l’eficàcia, per al nostre riu Xúquer, que nosaltres tant estimem però que encara tants l’ignoren o el maltracten. Esperem que la difusió d’aquesta activitat ajude a conscienciar i anar canviant hàbits perjudicials i insalubres tant per al riu com per a les persones, però serà necessari que s’impliquen també les administracions.
Xúquer Viu agraeix la col·laboració a totes les persones que han participat en l’activitat, a Decathlon-Carcaixent i a Alfredo Pellicer, president del club de piragüisme d’Alzira, ja que sense la seua ajuda no s’hauria pogut realitzar l’activitat.
Xúquer Viu