Els veïns del Parc Salvador Castell denuncien la tala indiscriminada dels arbres que du a terme el Consistori a Algemesí

Miércoles, 26 de enero de 2022 | e6d.es
• “Convidem a l’Ajuntament a reflexionar i replantejar el projecte perquè el parc es convertisca en el vertader pulmó verd de la ciutat”
._000841
Els membres de l’Associació de Veïns del Parc Salvador Castell han expressat el seu disgust i malestar per l’inici de les obres del Parc en l’assemblea extraordinària celebrada el 20 de gener. El principal motiu és la tala indiscriminada d’arbres (al voltant d’una dotzena), plantes i arbustos que s’ha efectuat i la supressió de zones verdes i enjardinades que contempla el nou projecte. Entre els exemplars que s’han tallat, destaquen dos pins adults de gran port, mèlies, ciprers, baladres recentment plantats i rosers.
L’Associació de Veïns lamenta l’actuació de l’Ajuntament, i recorda que en la reunió i en la presentació del projecte que van mantindre amb alguns membres de l’equip de govern, no es va parlar d’eliminar arbres ni zones verdes de la manera com s’ha fet, sinó tot el contrari: “En tot moment nosaltres sempre hem expressat la necessitat de més arbres que facen ombra a l’estiu i més zones verdes per a la gent, i en el projecte el que veiem és que se supedita l’espai a les activitats festives que es duen a terme en el parc i a l’hostaleria.
De fet, pensem que la reforma segueix la línia de la fase precedent, realitzada per l’anterior Ajuntament, que va arrasar les zones verdes i enjardinades de les cases blanques , i que es coneix actualment com el sequer, per l’esplanada en què s’ha convertit.
El que es busca és tindre un espai diàfan sense arbres ni arbustos que molesten per a poder muntar la fira i les casetes de bous, no un parc per a les persones. L’exemple més clar és l’àrea que ocupava el restaurant La Terrassa, que ha sigut enderrocat; en comptes de destinar-se a ampliar el parc infantil o a una zona d’ombra i bancs per a la gent major, per exemple, es convertirà en una esplanada per a muntar casetes de bous.” Més encara, els veïns i veïnes no entenen com s’ha actuat així, ja que el projecte de reforma del parc ha sigut seleccionat pel programa “Reconstruïm pobles”, de la Conselleria de Vivenda i Arquitectura Bioclimàtica, seguint criteris de sostenibilitat ambiental i eficiència energètica.
De fet, dels més de 770.000 euros que costarà el projecte, 500.000 estan subvencionats per aquest programa. “El que estan fent no és una actuació sostenible, en comptes de mantindre i millorar el que hi havia, estan destruint un parc que havien deixat que es degradara, amb un altíssim cost econòmic i en plena crisi climàtica i pandèmica”.
Per últim, l’Associació convida a l’Ajuntament a reflexionar i replantejar el projecte perquè el Parc Salvador Castell es convertisca en el vertader pulmó verd d’Algemesí i no en un recinte firal.
Associació de Veïns del Parc Salvador Castell._000836

._000851