Turisme i producte local, a escena de la mà de Gastro Ribera i L’Exquisit Mediterrani

Martes, 10 de noviembre de 2020 | e6d.es
• Tres sessions sobre producte de proximitat, que se celebraran online els dies 11, 12 i 13 de novembre

El producte local és el principal protagonista de Gastro Ribera 2020, un mes dedicat al foment de la gastronomia, el consum de proximitat i el turisme gastronòmic en la Ribera de Xúquer. Durant tot el mes de novembre, 24 restaurants de 12 municipis ofereixen menús, plats i esmorzars amb ingredients de proximitat com arròs, taronges, caqui, vi, mistela, mel de taronger o verdures de l'horta, que es combinen amb diverses activitats paral·leles.
Gastro Ribera està organitzat pel Consorci de la Ribera, la Mancomunitat de la Ribera Baixa i la Mancomunitat de la Ribera Baixa, amb el suport de Turisme Comunitat Valenciana i L’Exquisit Mediterrani, el Patronat Provincial de Turisme de València i Del Tros al Plat i AFIC, la Agència per al Foment d’iniciatives Comercials.
Enguany com a novetat, Gastro Ribera compta amb una part didàctica, enfocada a aportar valor a productors, restauradors i professionals del turisme, a través de les primeres Jornades Gastro Ribera Km0, organitzades de la mà de L’Exquisit Mediterrani, que es celebraran online en la plataforma de seminaris del CdT València.
Les jornades comptaran amb tres sessions, els dies 11, 12 i 13 de novembre, en les quals professionals i experts en agroturisme, gastronomia i territori, compartiran la seua visió sobre el producte km0, la seua posada en valor i la seua vinculació al turisme.
Les jornades començaran el dimecres 11 de novembre a les 10:00 hores, amb la presència del secretari autonòmic de Turisme Francesc Colomer, el diputat de Turisme Jordi Mayor, el president del Consorci de la Ribera Óscar Navarro i el president de la Mancomunitat de la Ribera Baixa Arturo Gabriel Escrig, que seran els encarregats de donar el tret d'eixida.

11 de novembre - Turisme i producte local
La primera sessió estarà dedicada al turisme i producte de proximitat, i comptarà amb la presència de Graciela Olivert, la directora Àrea de Turisme del Consorci de la Ribera, qui donarà a conèixer la iniciativa de Gastro Ribera 2020; Juanjo Lliso, de la Conselleria d'Agricultura, que parlarà sobre nous models d'agroturisme; Vicent Ibáñez, tècnic de turisme del ajuntament de Carcaixent, que parlarà de la taronja com a recurs gastroturístic, i Pilar Pérez, directora de l'àrea d'Educació Ambiental del Consorci de la Ribera, que centrarà la seua intervenció en els hàbits de consum vinculats als productes de proximitat.

12 de novembre - Intercanvi d'experiències
El dijous 12 de novembre serà el moment de conèixer altres iniciatives vinculades al producte de proximitat, com MedSNAIL, projecte europeu liderat per la Federació Andalusa de Municipis i províncies, que pretén recuperar i fomentar la dieta mediterrània sostenible, Inspira Terriorio de Huelva, el pla d'acció de foment del producte local de Terres de l’Ebre, o Productes Alto Turia.
Es tracta, en tots els casos, de projectes de dinamització turística que posen en valor el producte local vinculat al territori, i que s'han convertit en casos d'èxit a nivell nacional.
El tancament de la jornada estarà a càrrec de Marta Fombellida, consultora agroalimentària de KMZERO Food Open Innovation Hub, que presentarà el projecte de catàleg de productes km0 de la Ribera de Xúquer que ja està en marxa i que reunirà tots els productes agroalimentaris produïts, transformats i/o elaborats en la Ribera de Xúquer.

Una jornada dedicada a l'arròs
Les sessions es tancaran el 13 de novembre amb una jornada tècnica dedicada en exclusiva a l'arròs, un dels ingredients més representatius de la Ribera de Xúquer, que comptarà amb la participació de Santos Ruiz de la DO Arròs de València, Concha Domingo, de l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries; Miguel Minguet, de l’Associació Valenciana d’Agricultors; Vicent Dalmau, cap de servei de Sanitat Vegetal Generalitat Valenciana, i el president de la Junta Rectora del Parc Natural de l’Albufera, Carles Sanchis.
Tres matins per a aportar coneixement i compartir experiències sobre el producte de proximitat i la seua vinculació al turisme.

Programa complet i inscripció online açí