| Edició núm. | Any: 12 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 03/07/2019

SECCIONS » Algemesí » Social

Una dolçaina amb els colors de les dues muixerangues d'Algemesí anunciarà la Festa de la Mare de Déu de la Salut

És la primera vegada que un dels instruments musicals de la Festa és el protagonista del cartell


._000688

._000690
"Dolçaina", l'obra presentada pell dissenyador gràfic Cristóbal Aguiló, nascut a Bromley Kent (Regne Unit ), ha estat el guanyador del concurs de cartells. Aguiló porta 30 anys vinculat a l'il•lustració i té el seu propi estudi de comunicació gràfica a Cartagena. Des de 2011 ha estat objecte d'una àmplia llista de reconeixements com a cartellista ja que ha guanyat 110 primers premis de molts i variats esdeveniments festius: carnestoltes, festes populars, fires, curses esportives, festivals de música, de teatre o festes majors entre altres.
Aguiló té un ampli historial relacionat amb les festes d'Algemesí, ja que ha estat finalista en tres ocasions de la convocatòria de la Festa de la Mare de Déu, i guanyador en dues ocasions, inclosa la d'aquest any, del concurs de cartells de la setmana de Bous.
És la primera vegada que un dels instruments musicals de la Festa és el protagonista del cartell d'aquesta celebració declarada per la Unesco Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
Al bressol de la Festa de la Mare de Déu és va crear a Algemesí la primera escola valenciana de dolçaina i tabal. Sense música no hi ha festa, i en el cas d’Algemesí i de la processó de la Mare de Déu de la Salut, no es podria plantejar la major part de les danses i els rituals sense el so de la dolçaina i el tabal. Són l’ànima de la dansa, els que marquen els passos, els que emocionen al muixeranguer i a la muixeranguera, al ballador i a la balladora, i el seu so és el fil invisible que uneix l’espectador i el participant en una comunió perfecta de sensacions individuals i col•lectives.
Les cròniques escrites més antigues sobre dolçainers a Algemesí daten dels Llibres de Comptes de la Vila de 1733, que parlen de la liquidació del sou dels dolçainers que tocaven a la Festa. Algemesí ha contribuït a valorar i recuperar este instrument més enllà de les fronteres locals. El 1973 no hi havia prou dolçainers per abastir la demanda de músics que necessitaven els rituals i danses de la Mare de Déu de la Salut. Com a resposta al dèficit de músics, l'Ajuntament d'Algemesí va crear la primera Escola Valenciana de Dolçaina i Tabal. S'afegiren hòmens i xiquets de distintes edats, però, tambén s'hi afegiren xiquetes i dones, un fet poc comú en aquella època. A l'actualitat hi ha matriculats alumnes de diferents localitats i nombroses poblacions tenen grups de dolçainers i tabaleters formats a Algemesí.
Ajuntament d'Algemesí


._000520

._000626
 

El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.