| Edició núm. | Any: 12 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 28/10/2018

SECCIONS » General » Medi ambient i naturalesa

Redescoberta una espècie de gripau excavador al Parc Natural de l’Albufera

Després de més de 20 anys desaparegut, s’han tornat a detectar enguany exemplars de gripaus d’esperons

._000564
.-000472
Biòlegs de l’Associació Herpetològica Timon (AHT) han redescobert la presència del gripaud’esperons, Pelobates cultripes, al Parc Natural de L'Albufera de València. Feia més de 20 anys que no hi haviaregistres de la presència de d’aquest amfibi a la zona, pel qual se’l considerava com extingit.
La troballa es va produir a la primavera d’enguany, en un estudi de la biodiversitat de les mallades dunars, concentracions temporals d’aigua dolça situades a la franja litoral del parc natural. "Durant la nostra investigació ens trobàrem per sorpresa amb capgrossos de gripaus d’esperons a una xicoteta mallada, fet que ens va alegrar perquè era la primera vegada que se’ls detectava després de 23 anys sense cap cita" assenyala Ángel Gálvez, membre de l’AHT i també investigador de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València. "Portàrem a terme un control del desenvolupamentd’aquests capgrossos que ens confirmà que se tractava de Pelobates cultripes, estudi que finalment hem publicat a una revista científica". A més, posteriorsvisites a aquestes mallades han confirmat també la presència de gripaus d’esperons adults i l’existència d’una població estable.
Aquesta espècie de gripau, que té una gran capacitat per a excavar i soterrar-se gràcies als esperons que té a les seues extremitats posteriors, és un dels amfibis més amenaçats de la Comunitat Valenciana, degut a la destrucció dels ecosistemes i a la urbanització desmesurada de les zones dunars de la costa, un dels seus hàbitats preferits. També aquesta capacitat per a amagar-sesubterràniament podria explicar la seua aparent desaparició de l’espai protegit, al tractar-se també d’amfibi nocturn i de costums molt discretes.
"El redescobriment del gripau d’esperons, una espècie greumentamenaçada, ens serveix per a confirmar la gran importància que hi té L'Albufera de València com a punt calent per a la conservacióde la biodiversitatdel nostre país, especialment en un grup tan desconegut per a la ciutadania com és el dels amfibis autòctons", indica Luis Albero, presidentde l’AHT. També ha incidit que "las fortes pluges dels darrers dies sónun bona senyal per al seu futur immediat, perquè emplenaran de nou d’aigua dolça les mallades i així s’assegurarà que podran criar de nou sense problemes per la sequera que estàvem patint al llarg dels últims anys".
Associació Herpetològica Timon (AHT) 



El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.