L'Hospital de la Ribera extirpa un tumor de cňlon a través del melic del pacient

Viernes, 8 de noviembre de 2019 | e6d.es
• El pacient, de 79 anys, ha rebut l'alta hospitalŕria a les 48 hores de l'operació, enfrontdels 5-6 dies que sol suposar la cirurgia convencional
._000606 

._000688
Membres de el Servei de Cirurgia General i Digestiva de l'Hospital Universitari de la Ribera han extirpat un càncer de còlon a través delmelic del pacient. S'ha realitzat a través d'una tècnica quirúrgica mínimament invasiva que utilitza un sol orifici (denominat port únic) per dur-se a terme, enfront de la cirurgia oberta o laparoscòpica convencional, cosa que ha permès escurçar els terminis de convalescència del pacient i millorar el resultat estètic del seu abdomen.
El pacient intervingut és un home de 79 anys, amb un tumor al còlon ascendent dret de 2 centímetres, que compta també amb una patologia cardíaca i diabetis mellitus, cosa que feia necessària una cirurgia mínimament invasiva per facilitar un postoperatori més còmode i sense complicacions.
Segons ha destacat Francisco Javier Blanco, facultatiu del Servei de Cirurgia General i Digestiva de l'Hospital de la Ribera, "amb la tècnica utilitzada hem pogut extirpar el tumor de còlon sense necessitat de realitzar a l'abdomen del pacient les incisions pròpies de la cirurgia tradicional, cosa que ha permès escurçar la recuperació del pacient".
Així, a més d'aconseguir una cicatriu apenes visible al melic, amb la consegüent millora de la qualitat de vida del pacient, esta tècnica minimitza el dolor postoperatori i permet que puga passejar a les poques hores de la cirurgia.
Blanco ha destacat que "el pacient, que ha pogut començar a ingerir dieta líquida el mateix dia de la intervenció, ha rebut l'alta hospitalària a les 48 hores, una cosa que contrasta amb la cirurgia convencional, que sol suposar uns 5-6 dies de ingrés".
L'Hospital d'Alzira és un dels primers centres sanitaris públics d'Espanya a realitzar esta cirurgia d'altíssima precisió.

Elevada dificultat tècnica
Per dur a terme esta complexa tècnica han estat necessàries prop de 3 hores de cirurgia, en què han participat un total de 8 especialistes en Cirurgia Digestiva, Anestèsia i Reanimació, i personal d'infermeria.
Segons ha assenyalat Blanco, "la complexitat d'esta tècnica és que tant el bisturí com la càmera laparoscòpica necessaris per a la intervenció, són introduïts en un orifici de tot just 4 centímetres realitzat al melic del pacient".
"A més, per al desenvolupament de tot el procediment d'extirpació es requereix d'una gran preparació i destresa per part dels especialistes, ja que el camp quirúrgic de treball és molt reduït".
En este sentit, cal destacar que Francisco Javier Blanco s'ha estat formant, en els últims mesos, en la utilització d'esta tècnica de port únic, en alguns dels hospitals nacionals i europeus que són referència en la seua utilització, com els hospitals Virgendel Rocío i Quirón, tots dos de Sevilla.
Este procediment està indicat únicament en pacients que presenten en el còlon o intestí un tumor de menys de 3 centímetres, i que, a més, no pateixen sobrepès o obesitat, "ja que un índex de massa corporal alt dificulta la cirurgia", ha explicat Blanco .
Segons els experts, la tècnica de port únic a través del melic serà en un futur una de les millors alternatives en el tractament quirúrgic del càncer de còlon, colecistectomies (extirpació de vesícula) o malalties inflamatòries, pels beneficis que suposa per al pacient en pel que fa a la seua recuperació i resultat estètic.
Hospital Universitari de la Ribera

 

._000702

._000653

._000708