| Edició núm. | Any: 12 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 03/01/2018

SECCIONS » Carcaixent » Història, Patrimoni, Costumisme i Passat » Social

La investigadora MªJosep Sigalat dóna el fons oral d’Ismael Roig Soler a l’arxiu municipal de Carcaixent

Es tracta d’una sèrie d’entrevistes i la seua transcripció realitzades al dirigent sindical veí de Carcaixent

._000520
._000523
L’Alcalde de Carcaixent, Paco Salom, ha rebut de mans de la historiadora Mª Josep Sigalat la donació del fons oral d’Ismael Roig Soler, format per tres entrevistes que la investigadora va realitzar entre els anys  1994 i 1995 al dirigent sindical sobre la seua vida i les seues vivències en Carcaixent en el període dels anys trenta del segle XX. En total, quasi 10 hores de gravació repartides en 7 cintes de casset digitalitzades a format CD amb la seua respectiva transcripció.
MªJosep Sigalat, autora del llibre Canvi social i mobilització política a Carcaixent durant la República i la Guerra Civil, ha volgut cedir este material a l’Arxiu Municipal ja que considera que així es garantitza la seua conservació, organització, unitat i disponibilitat de consulta per al poble de Carcaixent. La historiadora ha comptat amb el vist i plau dels hereus d’Ismael Roig per a fer la donació.
Ismael Roig Soler, nascut a Benissoda, es va traslladar a Carcaixent en l’any 1929 on va treballar en una impremta. Amb la proclamació de la II República, es va afiliar a la CNT sent un dels militants més actius en les lluites socials d'aleshores. Durant la guerra, va participar en la Columna de Ferro i en la 82 Brigada Mixta fins al final, quan va aconseguir fugir del cercle d'Alacant i arribar a França, on va ser internat al camp de concentració de Sant Cebrià.
Poc després va tornar clandestinament a Barcelona participant activament en el Comitè Regional de Catalunya, sobretot en la confecció i impressió de Solidaritat Obrera, ofici que exercia durant els seus anys en Carcaixent. Durant els anys cinquanta va passar a un segon pla en la lluita clandestina, fins que va ser reconegut en 1954 i va fugir a França. Posteriorment es va traslladar a Uruguai i Montevideo fins a 1975, any en què va tornar a València.
Paco Salom, qui agraïa MªJosep Sigalat la donació efectuada a l’Arxiu Municipal, es va interessar pel tracte personal amb el dirigent sindical i va reconèixer el treball i esforç de la historiadora per recopilar tot el material i posar-lo a l’abast de la ciutadania. Així, l’alcalde de Carcaixent, també va manifestar el seu desig de que les vivències i treball d’Ismael Roig transcendiren més enllà del seus protagonista i puga treballar-se amb més profunditat, ja que solament s’ha investigat una part mínima.
Ajuntament de Carcaixent
 
El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.