| Edició núm. | Any: 12 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 01/01/2019

SECCIONS » General » Economia » Política

La Diputació aprova els pressupostos 'més justos' de la seua història

Amb un muntant global de 486 milions d'euros, un 2,7% més que en el present exercici

.-000472
Els comptes provincials, dels quals desapareixen definitivament les ajudes arbitràries que en 2014 van arribar a ser de 34 milions d'euros, han sigut aprovats minuts després en l'últim ple de l'any, amb els vots a favor dels quatre grups de l'equip de govern i en contra de l'oposició. En el capítol d'ajudes directes de Presidència sol es mantenen 800.000 euros destinats a associacions i organismes sense ànim de lucre.
En paraules del president, Toni Gaspar, “aquests pressupostos són els més justos en la història d'aquesta corporació”. Gaspar ha justificat aquesta valoració fent balanç d'una legislatura en la qual la Diputació “ha aconseguit la fi absoluta de l'arbitrarietat, ha incrementat les inversions en els municipis, ha apostat per l'autonomia d'alcaldes i alcaldesses a l'hora de gestionar aquestes inversions i ha triplicat la partida per a serveis socials”.
El president ha destacat “el diàleg entre les quatre parts d'aquest govern en una corporació que no estava acostumada a aquest consens i que ha demostrat que des de la diferència es poden fer coses molt grans”. Gaspar ha confirmat l'aposta de la corporació pels municipis més xicotets, que en 2018 van tindre una inversió de 630 euros per habitant enfront dels 125 euros de mitjana a la província, i ha advocat per la simplificació en la gestió “per a poder fer més coses i continuar incrementant aquestes ajudes directes als municipis, que en 2019 poden superar una “xifra històrica” de 150 milions d'euros”.
Per la seua part, la vicepresidenta, Mª Josep Amigó, ha insistit en l'eliminació de les ajudes discrecionals, que de cara a l'exercici 2019 “seran tan sols 800.000 euros per a associacions sense ànim de lucre, enfront dels 34 milions d'euros de l'etapa anterior”, i ha afirmat que “aquests comptes responen a l'objectiu d'aquest govern de rescatar persones visquen al poble que visquen i de col•laborar amb altres institucions, dins de l'esperit del Pacte del Botànic”.
Amigó ha celebrat que “s'ha acabat el mètode del repartiment per color polític” i que al llarg de la legislatura “han arribat als municipis valencians més recursos que mai sota criteris de justícia i igualtat”. La vicepresidenta ha extret dels comptes per a 2019 els més de 3 milions d'euros per a centres socials, “més de 20 milions aquesta legislatura per a crear 500 noves places públiques”, i els 10 milions destinats a infraestructures educatives, una partida que en el resum de legislatura supera els 23 milions d'euros. 

Inclusió i Memòria
La diputada d'Inclusió Social i Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, ha destacat l'important increment de la partida per a serveis socials bàsics en els últims 4 anys, especialment en els municipis més xicotets. Aquesta partida ha passat de 4,8 milions d'euros en 2015 a 13,7 milions d'euros en l'exercici 2019. Pérez Garijo també ha posat en valor, en el seu balanç de la legislatura, l'aposta real de la Diputació per la memòria històrica, que s'ha traduït en ajudes econòmiques que estan servint per a recuperar les restes de persones represaliades pel franquisme. Per a l'any vinent, l'àrea disposarà d'1.350.000 euros.
Pérez Garijo ha centrat la seua valoració de la legislatura en “el trànsit d'una política assistencialista a un model que treballa per la justícia social”, i ha instat a continuar avançant per aquest camí. Quant a la memòria històrica i la implicació econòmica de la Diputació, la diputada ha assegurat que l'objectiu és “recuperar la dignitat d'aquest país” i ha avançat que “la primera administració pública que ha exhumat fosses continuarà impulsant polítiques de memòria, justícia i reparació”.

Principals partides
El pressupost per al 2019 es desglossa en diferents partides entre les quals destaquen els 111 milions d'euros per a l'Hospital General, els 36 milions per al pla de Serveis i Obres Municipals (SOM), 40 milions per a infraestructures i conservació de Carreteres, 18 milions per a prevenció d'incendis a través de les brigades forestals de la Diputació, 13,7 milions per a serveis socials en ajuntaments i mancomunitats i 6,4 milions per a assessorar i donar assistència tècnica a aquests ens locals.
En altres àmbits i àrees de gestió es destinen prop de 5 milions d'euros al foment d'activitats esportives, 4,2 milions a la restauració de béns immobles, 3,7 milions a la gestió del cicle integral de l'aigua, 2,5 milions per a teleassistència, 2,2 milions del programa de beques per a joves, 1,6 milions per a Teatres i un milió d'euros per a Igualtat. El Consorci Provincial de Bombers, per la seua part, disposarà d'un pressupost de 25,7 milions d'euros l'any vinent. 

L’oposició en contra
El debat d'aprovació dels pressupostos de 2019 en l'última sessió plenària de l'any ha deixat el vot en contra del grup popular, Ciutadans i el diputat no adscrit, José Enrique Aguar. El mateix Aguar ha qualificat el pressupost com a “trist i apagat” i, malgrat agrair a la diputada d'Hisenda l'explicació dels comptes es mostra disconforme amb la falta de personal i noves propostes.
Per la seua part, la portaveu de Ciutadans, Mamen Peris, ha qüestionat la “falta de consens per a fer uns pressupostos participatius”, així com el nivell d'execució pressupostària. Admet Peris l'esforç per reduir el clientelisme, però considera que “només s'ha aconseguit als ajuntaments”.
L'última de les portaveus a intervindre ha sigut Mª Carmen Contelles, del Partit Popular, qui veu un pressupost “quasi calcat al de l'any anterior, amb la mateixa falta de voluntat d'executar-lo”. En opinió de Contelles, es tracta d'uns comptes “elaborats des de la desgana i que responen al concepte de Diputació com a caixer de la Generalitat”. En resum, la portaveu popular veu “una Diputació més lenta i costosa de mantindre”.
Des de la bancada de l'equip de govern, el diputat de Transparència i portaveu de València en Comú, Roberto Jaramillo, ha destacat el consens en un pressupost que “no podria ser mai igual de plural si el fera un solo partit”, i ha instat a l'oposició a consultar als ajuntaments si estan d'acord o no amb el pla de transparència amb el qual treballa la corporació.
La diputada d'Hisenda, Rebeca Torró, ha tancat el debat pressupostari destacant “el gir de 180 graus que aquest govern ha donat a la corporació provincial al llarg d'aquests quatre exercicis, amb uns comptes que demostren que una altra Diputació és possible, una institució en la qual la discrecionalitat ja no té cabuda i en la qual 9 de cada 10 alcaldes consideren que les ajudes es reparteixen de forma objectiva”.
DIVAL

 





El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.