| Edició núm. | Any: 12 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 03/01/2019

SECCIONS » Algemesí » Educació i formació » Política

El Consell Escolar Municipal mai ha elaborat l'informe preceptiu anual sobre la situació de l'educació a Algemesí

"I no s’ha fet perquè sistemàticament els alcaldes i alcaldesses passen olímpicament del tema"


A finals d’octubre M+S ALGEMESÍ feia públiques les xifres de distribució de l’alumnat amb necessitats de compensació educativa del curs 17-18 que demostraven una clara segregació escolar al municipi. Tenim ja les dades oficials per al curs 18-19 que demostren que en el fons res ha canviat i que el problema continua sense abordar-se, perquè oficialment ningú ha reconegut la seua existència.
I no s’ha fet perquè sistemàticament els alcaldes i alcaldesses, com a presidents del Consell Municipal Escolar, passen olímpicament del tema. El Decret Legislatiu de 16 de gener de 1989 en el seu article 14 indica expressament que “El Consell Escolar Municipal elaborarà anualment un informe sobre la situació del sistema educatiu al Municipi respectiu.” M+S ALGEMESÍ ha demanat els informes dels darrers deu anys per poder veure com ha evolucionat la distribució de l’alumnat de compensatòria, i l’únic que hem obtés és una resposta oficial del Secretari Municipal indicant-nos que no consta als arxius municipals cap informe. Per no constar, no consta ni que s’haja escollit en ple el regidor que ha de formar part del Consell Escolar Municipal.
No sols això sinó que l’actual alcaldessa passa de fer efectiva la moció de M+S ALGEMESÍ aprovada ,per majoria en la que s’acordava realitzar “una radiografia de la situació actual de l’educació en Algemesí, com una determinació de les línies d’actuació en un futur que servisquen per a corregir l’actual situació de desequilibri en la distribució de l’alumnat amb necessitats educatives compensatòries”. Evidentment mai s’ha fet tal estudi.
D’aquesta manera no existeix el problema perquè es desconeixen les dades. Però les dades continuen sent demolidores. A primera vista és evident que Conselleria ha variat de criteri a l’hora de determinar quin és l’alumnat amb necessitats de compensació educativa. Els 839 alumnes de compensatòria del curs passat (18,76%) s’han vist reduïts a 648 (14,83%), baixada del 4% difícilment explicable sols pel descens general de matrícula. Però siga com siga allò lògic seria que aquest quasi 15% de l’alumnat estiguera repartit  entre tots els centres sostinguts amb fons públics. Però la realitat és ben diferent. Eixe alumnat es concentra principalment en els centres públics i tan sols existeix un únic centre concertat inclusiu que assumeix tal alumant en la proporció que pertoca, la qual cosa diu molt d’eixe centre. Però la resta de centres concertat, tots sostinguts amb diners públics no són per a res centres inclusius.
En 4 i 5 anys una tercera part de l’alumnat de centres públics és de compensatòria (al 32,26%), front a sols un 2,27% de la concertada, és a dir, 14 vegades més. Pel que fa a primària quasi la meitat de l’alumnat públic pertany a compensatòria, el 45,23%, mentre que tot i haver un centre concertat inclusiu, els concertats sols acullen un 6,88% d’alumnat de compensatòria. En secundària el desequilibri continua donant-se però més atenuat, ja que els centre concertat continuen en la mateixa línia, un 6,55% del seu alumnat és d’educació compensatòria, front al 18,84% dels centres públics.
Però si entrem a analitzar les xifres per centres, hi ha xifres que fan feredat. Un dels centres públics de la població, que en l’actualitat es un CAES, té en 4 i 5 anys un 91,67% d’alumnat de compensatòria, arribant en primària a tenir-ne el 98,57%. En l’extrem contrari tenim un centre concertat no inclusiu ja que, tot i tenir nombrós alumnat de 4 i 5 anys, acull 0 alumnes de compensatòria malgrat tenir aquests cursos finançats amb fons públics. En primària acull sols un 2,07% i un escàs 1,46% d’ESO. Si això no és segregacionisme, realment no sabem què és. El sistema educatiu sols té sentit si serveix per anivellar desigualtats, no per potenciar-les com està passant.
Des de M+S ALGEMESÍ pensem que el tema de la segregació escolar deu passar a primer terme de l’agenda política local i que deu ser un tema sobre el que tant Conselleria com l’Ajuntament deuen actuar en les dues properes legislatures. El Consell Escolar Municipal, a més a més, deu cada any analitzar les dades del curs i suggerir mesures correctores. Per la nostra banda enviarem tot l’estudi que hem analitzat directament al Conseller per a que pose en marxa mesures correctores per al curs vinent, ja que la situació no es pot sostenir: els diners públics no poden servir per finançar la segregació escolar. Tots els centres d’Algemesí que vulguen rebre’ls han de ser inclusius.
M+s Algemesí



El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.