| Edició núm. | Any: 12 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 31/08/2015

SECCIONS » Alzira » Articulistes » Juli Verd » Medi ambient i naturalesa » Opinió » Política

A Alzira conservem un substrat de l'època franquista com és el tancat de cérvols de La Casella

"Quina finalitat té mantenir confinats aquests animals en un espai tan notablement insuficient per als seus costums vitals?

Flor de cactus (manipuleu amb precaució) | Juli Verd

De la trajectòria de la  Dirección General de Montes i l’ICONA, durant la seua etapa franquista, guardem un vastíssim i bastíssim catàleg de bestieses i desficacis d’entre les quals, potser la més brutal i violenta, fóra  la creació de la “Junta de extinción de alimañas”.  Efectivament: després de l’extermini sistemàtic dels presoners de guerra republicans, els pròcers franquistes declararen la guerra als animals del bosc.
El decret llei del 1951 considerava totes les espècies animals no cinegètiques com “prescindibles” i “hostils” a les intencions del règim hereu del 18 de juliol.
La Dirección General de Montes i l’ICONA arrancaren milers d’hectàrees de freixes, carrasques i oms  centenaris amb soques barroques i retorçudes, per plantar pins i altres espècies “maderables” i, al mateix temps, posaven preu a la vida de llops, raboses, àguiles, corbs, mussols, fardatxos i, fins i tot, voltors... Aparegué així la figura de “el alimañero” qui, seduït pel reclam de la recompensa econòmica pentinava el bosc, escopeta en mà, a la cacera d’aquests enemics del règim i dels seus “señoritos” estomac-agraïts que practicaven “l’esport” de la cacera.
Ací al cau de raboses -mai no millor dir , tot i que la “Junta de extinción de alimñas” mai no arribà a constituir-se, si que hi ha testimoni de gent que recorda perfectament com els caçadors arribaven a l’ajuntament amb el cos d’una rabosa al muscle per tal de cobrar la seua feina. Una compensació econòmica que va escanyar  de facte bona part de la nostra biodiversitat.
A Alzira, també, conservem hui encara, un substrat d’aquella infausta època com és el tancat de cérvols de La Casella on una esquifida mainada de “cervusedaphusbolivaris” pena el seu indignant captiveri de caràcter estrictament lúdic.
El cérvol és un ungulat de costums marcadament erràtiques i, en llibertat, els mascles joves i adults recorren a diari un bon grapat de quilòmetres. Per contra, a La Casella se’ls manté “estabulats” avorrits i privats de llibertat  per al “gaudi” d’aquells excursionistes  que hi passen per allà a donar-los un rosegó de pa o la corfa d’una taronja de l’esmorzar.
Quina finalitat té mantenir confinats  aquests animals en un espai tan notablement insuficient per als seus costums vitals? Quina? I encara més: arribarà algun dia un consistori capaç d’encetar el debat sobre la idoneïtat de mantenir vigent aquest substrat franquista?
 
Información relacionada
Los ciervos de La Casella no tienen muy buen aspecto
Están llenos de parásitos y no muy bien alimentados




 
El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 3Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.