| Edición diaria núm: | Año: 9 | Noticias: | Fotografías: | Comentarios de usuarios:

Jueves, 29 de marzo de 2018

POBLACIONES » General » Xúquer Viu celebrà la seua IX assemblea a Alzira
» General » Social

Xúquer Viu celebrà la seua IX assemblea a Alzira

Preocupació tant per l’informe d’Ecologistes en Acció sobre les substàncies tòxiques detectades en el Xúquer (principalment plaguicides) com pels vessaments de productes tòxics en indústries d’alimentació d’Alzira


._000500
._000448 
L’acord social per l’aigua en defensa dels rius i l’aigua pública front al canvi climàtic serà una de les prioritats de Xúquer Viu en aquesta nova etapa. Xúquer Viu rebutja el “Pacto Nacional del Agua” que vol tornar a la vella política de construcció de més transvasaments i obres, en contradicció amb la Directiva Marc de l’Aigua
Xúquer Viu, que a finals d’any complirà 15 anys, ha celebrat la seua IX Assemblea a Alzira el passat cap de setmana. A més de repassar les activitats celebrades des de la darrera assemblea i de presentar la situació econòmica, Xúquer Viu, que compta amb uns 200 socis, ha realitzat un anàlisi de la situació actual del riu.
Respecte als cabals ambientals podem constatar que els cabals "ambientals" establerts en la Pla Hidrològic no són suficients per contribuir l’objectiu de bon estat ecològic que constitueix la finalitat del pla. Els cabals ecològics estan supeditats, no a garantir el bon estat ecològic del riu, sinó a garantir el compliment dels diferents usos, principalment els agraris, pervertint així el caràcter de restricció prèvia al repartiment de l'aigua. S'hauria d'augmentar de manera significativa la magnitud de cabals ecològics mínims en nombrosos trams de riu, així com garantir que la variabilitat interanual del règim emula aquella que caracteritza el règim hidrològic en estat natural.  
En quant a l’Albufera de València els estudis disponibles indiquen que l'assignació consignada en el pla per l'Albufera és insuficient per frenar el deteriorament del llac i revertir la tendència. Cal incrementar les aportacions d'aigua neta (almenys 250 hm3/any) garantint que una part ha de vindre d’aigua neta del propi riu, establir i garantir el compliment del nivell màxim de concentració de nutrients admissible en les aigües residuals que arriben al llac i eliminar els abocaments i arrossegaments que segueixen arribant a aquest. Els règims de cabals ambientals fixats en l’actual Pla Hidrològic de Conca són incomplets, inadequats i insuficients per contribuir a l'assoliment del bon estat que constitueix la finalitat del pla, d’acord amb la Directiva Marc de l’Aigua.
El problema de l’anomenat dèficit hídric. El Pla Hidrològic de 2015 contempla un dèficit hídric (és a dir aigua de paper, que es reparteix però que no existeix en la realitat de la demarcació) de 195 hm3 anuals, per als que diu que es resoldrà en el pròxim Pla Hidrològic Nacional. És a dir es contemplen mesures d'increment d'oferta per damunt de les possibilitats de la conca i en contradicció amb els objectius establerts per la DMA, externalitzant a les conques veïnes els efectes de la mala gestió. És urgent posar un límit a la disponibilitat d'aigua barata on els usos han superat la disponibilitat sostenible del recurs i establir una política de preus que ajuste la demanda a l'oferta
El canvi climàtic és una realitat cada vegada més constatable i que afecta als recursos hídrics, com podem comprovar als períodes cada vegada més freqüents de sequera. El Pla Hidrològic contempla escenaris molt per baix dels que la pròpia comunitat científica preveu. La planificació hidrològica hauria de servir per anticipar aquesta situació de vulnerabilitat socioeconòmica i ecològica i proposar mesures d'adaptació de les demandes i usos de les masses d'aigua a aquests canvis, promovent la protecció dels ecosistemes aquàtics i del funcionament del cicle de l'aigua al temps que propiciant la integració de la política de l'aigua en la resta de polítiques sectorials de cara a minimitzar els efectes socioeconòmics adversos.
L’Assemblea de Xúquer Viu ha ratificat la seua adhesió a l’Acord social de l’aigua en defensa dels rius i l’aigua pública, aprovat per 50 organitzacions de tot l’Estat i que el passat 22 de març va ser presentat al Congrés de Diputats com alternativa al “Pacte Nacional de l’Aigua” del Govern, que pretén tornar a la vella política insostenible de l’anterior Pla Hidrològic Nacional de Cañet amb una política de transvasaments, embassaments i obres en els riu, incompatibles amb la Directiva Marc Europea.
Entre altres temes també es va expressar la preocupació tant per l’informe d’Ecologistes en Acció sobre les substàncies tòxiques detectades en el Xúquer (principalment plaguicides) com pels vessaments de productes tòxics en indústries d’alimentació d’Alzira. Xúquer Viu adoptarà mesures respecte a aquesta situació.
Alguns assistents també demanaren que es preservara el manteniment de les sèquies del reg tradicional (com a mínim de part d’elles), com a corredors fluvials i paisatgístics, al mateix temps que com a preservació del patrimoni hidràulic. Xúquer Viu estudiarà com concretar aquesta proposta.
Xúquer Viu 


._000368
.-000472 

El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.
  • 0Comentario
    Imprimir Enviar a un amigo
  • Compartir

Noticias similares

AÑADIR UN COMENTARIO

* Escribe en cifra el resultado de la suma en el campo.

* Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

* La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

* El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador. * Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto,    ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de    apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos. * EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario, ni se hace responsable de las opiniones    vertidas. * Se recomienda no abusar de las mayúsculas ni de abreviaturas. * Los comentarios tienen que guardar relación con el tema del que trata la noticia. * No se admiten comentarios de carácter publicitario.