| Edició núm. | Any: 12 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 26/09/2012

POBLACIONS » General » Medi ambient i naturalesa » Política

Xúquer Viu continuarà reclamant la legalitat i les condicions imposades pel cofinançament europeu del transvasament

Aquesta obra ha estat subvencionada amb 120 milions d’euros de la Unió Europea

Xúquer Viu s'ha dirigit a les entitats públiques implicades en el transvasament per demanar la documentació vinculada a l’autorització d’ús d’aquest 5 hm3 així com dels pròxims 10-12 hm3 que ACUAMED preveu transvasar una vegada es reparen les filtracions de la presa de San Diego i estudiarà les possibles accions a portar endavant.

MANCA DE SUPORT LEGAL DEL TRANSVASAMENT
Recentment, han començat a distribuir-se entre diverses comunitats de regants del Vinalopó 5 hm3 d’aigua emmagatzemada, en la presa de San Diego -des de fa dos anys- procedent del baix Xúquer, i transportada mitjançant la conducció Xúquer-Vinalopó. L’arribada d’aquests primers cabals als camps alacantins s’ha presentat i celebrat per la Junta d’Usuaris del Vinalopó, l’Alacantí i Consorci de la Marina Baixa i la Generalitat Valenciana com a la materialització d’una conquesta històrica. La retòrica populista amaga, però, que es tracta d'un ús puntual de l'aigua emmagatzemada a la presa de Sant Diego que ha de ser buidada per reparar unes filtracions, que no compta amb ferm suport legal.
Les autoritats i entitats públiques amb responsabilitats en aquest assumpte –Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Generalitat Valenciana, societat estatal ACUAMED i Junta Central d’Usuaris- no han explicat que, hui per hui, el transvasament d’aigua o l’ús de l’aigua transvasada no te cap mena de suport legal: la Sentència del Tribunal Suprem d’octubre de 2004 va anul·lar els articles del Pla de Conca de 1998 que feien referència a la reserva d’aigües del Xúquer pel transvasament Xúquer-Vinalopó així com la finalitat d’aquest; i, com que no hi ha nou pla de conca no hi ha cap mena de legislació vigent que done cobertura legal al transport d’aigua del Xúquer al Vinalopó ni al seu ús.

INCOMPLIMENT DE LES CONDICIONS VINCULADES AL FINANÇAMENT EUROPEU
Aquesta obra ha estat subvencionada amb 120 milions d’euros de la Unió Europea sempre i quan es cumplisquen una sèrie de condicions vinculants entre les que destaquen, la fixació i respecte de cabals ecològics al Xúquer abans de fer qualsevol transvasament, l’aprovació d’unes normes d’explotació per garantir els drets dels usuaris de la conca cedent així com el no deteriorament del Xúquer i el seu estuari, la reversió de la sobreexplotació dels aqüífers de la Manxa Oriental i del Vinalopó, el tancament de pous al Vinalopó i l’aplicació de la Directiva Marc de l’Aigua, entre d’altres. Dons be, cap d’aquestes condicions, encara, s’han complit.
No sols s’està incomplint la Directiva Marc de l’Aigua pel que fa a l’aprovació del nou pla de conca -que hauria d’haver-se aprovat com a molt tard en desembre de 2009-, sinó que en aquesta actuació en concret s’incompleix el principi de repercussió dels costos de l’aigua als usuaris que s’ha de respectar en l’establiment de tarifes des de 2010, tal com estableix aquesta norma.

AIGUA A PREU DE SALDO
El receptors de l'aigua de la presa de Sant Diego sols pagaran per l’aigua 5 cèntims per metro cúbic –allò no arriba a cobrir ni el 30% del cost de l’energia elèctrica consumida per transportar l’aigua des de l’Assut de la Marquesa fins la presa de San Diego. Som tots els contribuents els qui paguem la major part dels costos (d’explotació, manteniment i amortitzacions de l’obra).  Dels 18 cèntims per metro cúbic que els hi cobraran als agricultors, 10 cèntims s’utilitzaran per pagar el deute de quasi un milió d'euros contret per la Junta Central d’Usuaris del Vinalopó amb l’extinta CAM per les comissions de gestió del crèdit que la Junta obtingué i no va utilitzar pel cofinançament de les obres del transvasament. És a dir, un deute privat que de totes maneres hauria de pagar.
La Consellera d’Agricultura tampoc no ha informat cóm es cobriran els costos d’inversió (60 milions d’euros) i explotació les obres des post-transvasament i que s’han finançat amb fons públics autonòmics.

LA MENTIDA DE LA MALA QUALITAT DE L’AIGUA
Finalment, el que tota aquesta operació de distribució d’aigua amb dubtosa legalitat i a preu de saldo ha demostrat és que l’encesa oposició dels dirigents de la Junta Central d’Usuaris del Vinalopó i de la Generalitat Valenciana front el transvasament Xúquer-Vinalopó des de l’Assut de la Marquesa, que prenia com a bandera la mala qualitat de l’aigua transferida a la presa de San Diego i la seua inadequació per als usos agrícoles, no ha estat més que manipulació de l’opinió pública i política d’enfrontament partidista. Mentre durant 2011 el Sr. Andrés Martínez sostenia davant els mitjans de comunicació  que l’aigua transferida des del Xúquer a la presa de San Diego era verinosa pels conreus del Vinalopó, les anàlisis fisicoquímics, químics i biològics de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer indicaven que l’aigua era apta per a tot tipus de conreus, tal i com ara asseguren que és.
El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.