Villanueva de Castellón acollirŕ el cap de setmana la XVIII Assemblea d’Histňria de la Ribera

Jueves, 8 de noviembre de 2018 | e6d.es
• Enguany centra el seu interés en 'L'ensenyament a la Ribera de Xúquer'

._000569

._000517
L’Assemblea d’Història de la Ribera és un consolidat encontre d’historiadors, investigadors, especialistes universitaris, professionals de l’ensenyament i estudiosos, que se celebra des de l’any 1980 a la comarca, en el qual es tracten sobretot temes històrics centrats en la Ribera.La XVIII edició de l’Assemblea constarà de 40 comunicacions, una ponència inaugural, una conversa per a una història de l’escola, una taula redona sobre el futur de l’escola a la Ribera i presentació de llibres i vídeo.
L’acte inaugural se celebrarà el dia 9 de novembre a l’Auditori Municipal Rex a les 5 de la vesprada. I l’acte de clausura se celebrarà al mateix lloc el dia 11 diumenge a les 13.00 h.
El Secretariat Local està satisfet especialment pel gran nombre de comunicacions que es refereixen a la història de la localitat. 5 comunicacions estudien l’escola a Castelló en època moderna i contemporània, especialment la gran renovació de l’escola durant la Segona República. Hi ha una comunicació sobre el catàleg de patrimoni de Vva. de Castellón, i una altra se centrarà en el Castellet de Castelló. Xavier Martí informarà sobre qui són els fills il·lustres del poble i per què, i Núria Gregori, guanyadora de la I Beca Vicent Ignasi Franco d’Investigació Històrica, s’aproximarà a la història de Castelló durant la Guerra Civil. El Secretariat considera que així s’ha acomplit amb escreix un dels objectius de la celebració itinerant de l’Assemblea: que es promoga la investigació i la divulgació dels estudis locals en el poble que l’acull.

Divendres 9 de novembre a la primera planta de l'Obrera
19.00 h: Ponència del Sr. Agustí Ventura Conejero, cronista oficial de Xàtiva:Les batlies de Castelló de Xàtiva i la Vall de Càrcer, i la batlia de l’Ènova, dins de la batlia de Xàtiva.
20.15 h: Valerià Benetó Ferrando: Escola i mestres d’escola al món rural: Castelló (1587-1735).
20.30 h: Vicent Ferrer Pérez (Arxiu Municipal de Castelló): L’ensenyament públic a Castelló (1735-1930).

Dissabte 10 de novembre a la primera planta de l'Obrera
10.30 h: Francisco Taberner i Maria Teresa Broseta, arquitectes (Universitat Politècnica de València): La defensa del patrimonio arquitectónico de Villanueva de Castellón: el Catálogo de protecciones.
10.45 h: Lydia Castan, Mònica Martí i Guillem Reig: Treballs topogràfics al Castellet de Castelló: alçament i model tridimensional d’una torre.
12.30 h: F. Xavier Martí Juan: El catàleg de fills il·lustres de Castelló: un cas de construcció de la memòria històrica local.
12.45 h: Núria Gregori Sebastià: Guerra civil i rereguarda, una aproximacióa la història de Castelló en els anys de la guerra.
Dissabte 10, a les 13.45, es presentarà el vídeo a l'Auditori Municipal Rex Castelló, història i patrimoni, patrocinat per la XVIII Assemblea d’Història de la Ribera i Castelló Som. Es tracta d’un repàs virtual de 10 minuts per la història i els elements patrimonials més significatius de la vila, realitzat per Àlex Garzó. A la primera planta de l'Obrera
19.45 h: Wilson Ferrús (Universitat de València): Benito Santaya Dasí, ànima de l’escola republicana a Castelló: pensament i obra.
20.00 h: Joan Josep Baixauli i Salvador Hernández: Don Benito Santaya Dasí i la colònia escolar de Villanueva de Castellón de 1934 a Benidorm.
20.15 h: Ramon Vicent i Isern: De Castelló a Benidorm amb la colònia escolar (1933-1935).

Diumenge 11 de novembre a la primera planta de l'Obrera
10.45 h: Miguel Gómez Sahuquillo: Excavacions arqueològiques a la plaça Major de Corbera i estudi dels grafits d’una cambra a l’església de Castelló.
Ja sabeu que l'Assemblea va precedida i acompanyada de dues exposicions: Dones Mestres de la Ribera i Castelló i l'ensenyament. A més a més, el dia 10 els assistents podran veure una mostra de Llibres i publicacions valencianes antigues.
XVIII Assemblea d'Història de la Ribera