Una fotografia del biòleg i divulgador científic de Carcaixent David Talens Perales, premiada en la 17a edició de FOTCIÈNCIA

Miércoles, 12 de febrero de 2020 | e6d.es
• És una imatge dels microplàstics allotjats en l'aparell digestiu d'organismes que es troben en la base de la cadena tròfica marina

._000740
La fotografia dels microplàstics allotjats en l'aparell digestiu d'organismes que es troben en la base de la cadena tròfica marina, ha sigut el treball del biòleg i divulgador científic carcaixentí David Talens Perales triat per a ser una de les set imatges selecciones en la 17a edició de FOTCIÈNCIA; una iniciativa del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) que compta amb la col·laboració de la Fundació Jesús Serra. Onze professionals relacionats amb la fotografia, la microscòpia, la divulgació científica i la comunicació ha valorat i seleccionat les fotografies més impactants i que millor descriuen algun fet científic.
David Talens Perales és llicenciat en Ciències Biològiques, va cursar un Màster en Aproximacions Moleculars a les Ciències de la Salut i un de Formació de professorat de Secundària, Batxillerat i Formació Professional. A més, és Doctor en Biotecnologia i actualment treballa com a investigador a l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia dels Aliments, que pertany al Consell Superior d'Investigacions Científiques i també és professor d’Enzimologia a la Universitat Catòlica de València Sant Vicent Màrtir.
“D’aquesta manera puc combinar la investigació i la docència. També, durant molts anys he contribuït a la divulgació científica a través del blog Biogenmol, un blog que intenta apropar la biologia a la societat i que du en actiu des de 2008”, ens detalla David.
A l’any 2013 la fotografia es va convertir en la seua afició i en una forma d’apropar-se de nou a la part més naturalista de la biologia, al camp i les plantes, i en especial als ocells. D’esta forma deixa el treball del laboratori que es fa sempre sota tubs fluorescents i pot eixir al camp, que és per a d’ell “una forma d’alliberament”, ens explica.
A més d’este treball, anomenat "Líneas de alarma", ha presentat més treballs de caràcter científic a dues edicions anteriors del certamen FOTCIÈNCIA 15 i 16, on foren seleccionades per al catàleg i les exposicions itinerants, però no premiades.


 
“Per la meua feina moltes vegades he de documentar els experiments mitjançant imatges, i moltes dades provenen de l’anàlisi d’aquestes imatges. Això fa que de vegades obtinga imatges interessants que puguen participar en aquest tipus de concurs, perquè tan important és la imatge com el text que l’acompanya, que ha de tenir un caràcter científic i divulgatiu”, segons Talens.
Actualment fa la seua recerca al laboratori d'Estructura i Funció d’Enzims, que està al capdavant del Dr. Julio Polaina. En aquest laboratori intenten buscar i millorar enzims que poden tenir interés industrial, mitjançant tècniques genètiques i de biologia molecular.
“Els enzims estan presents al nostre dia a dia com a catalitzadors de reaccions, accelerant processos que sense ells no serien possibles. S’utilitzen per l'obtenció de llet sense lactosa, per a la degradació de la fusta i obtenció de paper, en els detergents per tal d’eliminar les taques més recalcitrants i un llarg etc. Al laboratori ens encarreguem d’escorcollar allò que ens oferix la natura i adaptar-ho a les necessitats dels processos industrials. D’altra banda aquest any m’han donat l'oportunitat de ser professor d’Enzimologia a la Universitat Catòlica on he pogut transmetre gran part dels meus coneixements als alumnes de Biotecnologia, mostrar-los aplicacions pràctiques d’allò que apareix als llibres i de com fer front a problemes de caràcter biotecnològic als que s’enfrontaran una vegada deixen el món acadèmic i passen al món laboral”, explica detalladament el biòleg i divulgador científic carcaixentí David Talens Perales .
E6D


 

._000603

._000570