Sueca presentà “l'Arxiu Fotogràfic i Periodístic López-Egea, un tresor per a Sueca”

Lunes, 10 de junio de 2013 | e6d.es
• En total, s’han empleat huit mesos, en els treballs de digitalització i, aproximadament un any i mig, en l’etiquetatge i descripció de cada una de les 47.000 fotografies

La Casa de la Cultura va acollir, dissabte passat, la presentació de “l'Arxiu Fotogràfic i Periodístic López-Egea, un tresor per a Sueca”, una valuosíssima col•lecció de fotografies i escrits reflex fidel de la Sueca dels anys 40, 50 i 60. Amb la realització d’esta presentació al públic es pretenia, d’una banda, mostrar al poble de Sueca el preat contingut d’este arxiu, i d’una altra, sol•licitar la col•laboració dels ciutadans a l’hora d’identificar persones o llocs que apareixen en les fotografies.
En l’acte de presentació, van intervindre el regidor de Cultura, Josep Navarro; el  fill de López-Egea, Miguel Ángel López-Egea Vilache; la cap de Patrimoni, Brigi Alapont; i el bibliotecari municipal, Joan Antoni Carrasquer, davant d’un auditori que es va mostrar molt participatiu a l’hora d’aportar anècdotes i informació sobre les fotografies que es van mostrar en la presentació. Van estar també presents la regidora d’Educació, Raquel Tamarit, i el regidor i diputat nacional, Joan Baldoví. “Estic ací, no per mèrit propi, sinó perquè sóc el fill d’esta persona que va voler molt a Sueca. L’origen d’esta donació es va gestar en el seu inici per la insistència de Pepe Segarra, un amic molt volgut per tota la família, que em va dir: ' tu tens un tresor i no hauria d’estar amagat, el poble de Sueca ha de conéixer-lo'. També he d’agrair a Joan Baldoví la seua implicació en tot este procés”, va explicar López-Egea Vilache.  “Gràcies a López-Egea, els suecans no perdrem mai la nostra identitat col•lectiva, perquè mai perdrem la memòria del nostre passat més recent. El recordarem sempre gràcies a este valuosíssim arxiu i gràcies al seu autor”, va afirmar Navarro.
“Si haguera de destacar algun aspecte de l’obra de López-Egea seria la unió de la fotografia com a art i del periodisme, l’alt domini de la tècnica amb la voluntat documentalista de les seues fotografies, la qual cosa comporta que fóra més que un fotògraf, era un reporter gràfic, un avançat en aquells moments”, va destacar Alapont, qui   va fer una exposició de la biografia de l’autor i del contingut gràfic de l’arxiu. “López-Egea no sols feia retrats, de fet, li interessava més la vida fora de l’estudi, el treball en el camp, el carrer... Per tant, va desenvolupar en fotografia quasi totes les activitats: científic-tècnica, social, publicitària, patrimoni, viatges, actualitat, premsa... Així mateix, com a periodista es va interessar per diversos temes: agricultura, esport, cultura, personalitats, tradicions, festes, successos... I com a eix central de la seua obra durant més de cinquanta anys, Sueca, o millor dit, la vida en Sueca, la seua gent, els seus costums i la manera de sobreviure, per això, la temàtica de l’arxiu és tan extensa”, en paraules d’Alapont. 
En total, s’han empleat huit mesos, en els treballs de digitalització i, aproximadament un any i mig, en l’etiquetatge i descripció de cada una de les 47.000 fotografies (2.000 en placa de vidre, 34.000 en negatiu, 400 diapositives i 10.600 en paper) i 500 articles periodístics que componen este arxiu. A partir d’ara, tota aquella persona interessada podrà acudir a la Biblioteca Municipal, els dimecres a la vesprada, per a, no sols consultar l’Arxiu de López-Egea, sinó per a aportar tota la informació que tinga referent a les persones, llocs o motius de les fotografies i, inclús, cedir arxiu fotogràfic de la seua propietat per a completar-lo.
Per a finalitzar la presentació, es van projectar en la sala 60 fotografies, seleccionades pel seu contingut i temàtica, que resumixen les diferents facetes de l’autor: personatges de Sueca, visites institucionals, successos i imatges curioses (com la nevada de l’any 1960), i que van entusiasmar el públic assistent.
Ajuntament de Sueca