Sueca il·lumina l'Ajuntament de taronja en el Dia Nacional de l'Epilèpsia

Viernes, 25 de mayo de 2018 | e6d.es
• La Casa Consistorial va lluir la llum simbòlica des de les 21:00 hores i durant tota la nit per donar suport al col·lectiu d'afectats per este trastorn

._000476

._000305
Sueca ha tornat a mostrar el seu caràcter solidari. Este dijous 24 de maig, coincidint amb la commemoració del Dia Nacional de l'Epilèpsia, l'Ajuntament ha il·luminat de taronja la seua façana. La Casa Consistorial va lluir la llum simbòlica des de les 21:00 hores i durant tota la nit per donar suport al col·lectiu d'afectats per este trastorn.
Amb este gest, que promou l'Associació Valenciana contra l'Epilèpsia (ALCE), es pretén conscienciar a la societat sobre l'existència d'esta malaltia incurable, hores d'ara, que pateix un nombre important de persones. A més, pretenen plantejar la necessitat de que hi haja un canvi d'actitud general cap a les persones afectades, i eliminar els prejudicis del que són objecte, encara en l'actualitat. L'objectiu és promoure i afavorir la plena acceptació de la persona amb epilèpsia en tots els àmbits i divulgar el coneixement del trastorn, així com la manera d'actuar davant d'una crisi.
Enguany és la segona encesa de llums simultània que impulsa el col·lectiu en nombrosos ajuntaments per tal de donar visibilitat tant a la malaltia, com als afectats.
Representants d'ALCE han explicat que estes campanyes es porten a terme amb l'ànim de “conscienciar a la societat dels problemes als que s'enfronten dia a dia les persones que pateixen epilèpsia, per aconseguir que es parle de l'epilèpsia com una malaltia que no genere por, perquè és important tindre molt present, que tots podem patir-la”.

Com actuar davant d'una crisi epilèptica
Les crisis convulsives tonicoclòniques comencen quan algú perd el coneixement, es posa rígid de sobte, cau a terra i presenta sotracs. Davant esta situació, ALCE aconsella:
1. Mantindre la calma. Una vegada iniciada la crisi, no es podrà detindre. Cal observar els símptomes i el temps de durada per a informar al metge posteriorment.
2. Continuar al costat de la persona afectada. Evitar les aglomeracions. No posar res a la seua boca.
3. Protegir-la per evitar que es faça mal. Posar-li alguna cosa blana baix del cap, afluixar-li la roba ajustada i retirar qualsevol objecte perillós.
4. Col·locar la persona de costat amb compte, perquè puga expulsar de la boca qualsevol líquid.
5. Després de la crisi, comprovar que està recuperada i permetre que descanse si així ho desitja. Potser la persona semble confusa i indiferent o faça moviments automàtics; en este cas pot tractar-se d'una crisi parcial complexa i caldria guiar la persona amb delicadesa i, en acabar la crisi, establir comunicació amb ella oferint-li suport.
* No cal contactar amb un metge o amb l'ambulància si la crisi no dura més de cinc minuts. En cas de dubte, crisis repetides o si la persona no estava prèviament diagnosticada d'epilèpsia, és millor telefonar al 112.
Ajuntament de Sueca