S’obri el procés de participació sobre el futur de la muntanya de Carcaixent

Martes, 26 de septiembre de 2017 | e6d.es
• La primera sessió formativa va reunir al voltant de 60 persones el passat divendres

._000006
El passat divendres dia 22, el Grup Promotor Postincendi de Carcaixent (GP),  va realitzar una primera sessió formativa amb l’objectiu d’establir les bases del procés participatiu que haurà de decidir el futur les muntanyes de la localitat afectades per l’incendi. Segons el Grup Promotor, tant esta iniciativa com les que hi han programades en els propers mesos, és informar i facilitar a la població les eines necessàries per decidir de forma conscient sobre la propietat i els usos de la muntanya el proper mes de desembre.
L’acte, al que assistiren unes 60 persones, va estar presentat per Paula Lozano, regidora de Medi Ambient i membre del GP com a representant de l’ajuntament. La sessió també va comptar amb la participació de Javier Serrano i Boro Martínez, advocats especialitzats en dret ambiental, que introduïren conceptes relacionats amb la propietat del sòl de la muntanya, les diferents formes de gestió o  les responsabilitats a les que la Llei estatal forestal obliga per tal de preservar tots els àmbits que conformen l’ecosistema.
Durant la seua intervenció, Javier Serrano, va aprofundir en les diferents formes de gestió col.lectiva de les muntanyes que contempla la legislació, com serien les muntanyes comunals, considerades d’utilitat pública, de propietat municipal; les muntanyes veïnals de ma comú, de propietat privada amb règim especial; les societats forestals, formades per xicotets propietaris agrupats en societat on poden participar persones no propietàries sempre que no superen un percentatge de participació del 49%; o la muntanya protectora, on el propietari ha de disposar d’un projecte de gestió per preservar les funcions d'interès ambiental.
Boro Martínez, per la seua part, va exposar la figura dels “Convenis i Custòdia del territori”, un conjunt d’estratègies i tècniques  encaminades a preservar els valors naturals, culturals i paisatgístics del territori així com fer-ne un ús responsable . L’opció de la custòdia està cada vegada més estesa i compta amb una acollida creixent per part de les institucions i de diversos sectors de la població. Com va assenyalar Martínez, estes figures impliquen negociar, fet  que fa necessari crear un clima de respecte i empatia per poder arribar a acords  que posen solució a problemes compartits.
En esta línia, l’advocat va remarcar que el millor acord és aquell on participa l’administració, els propietaris i la ciutadania per tal d’aconseguir un fi comú, «Els acords – va explicar-  han de ser equilibrats entre les parts per tal de possibilitar l’èxit del seu objectiu: realitzar activitats de protecció i ús apropiat dels recursos naturals de la muntanya, segons regula la Llei 42/2007 de Patrimoni Natural i Biodiversitat». Així, va afegir que al seu parer, la Llei Forestal estatal que tenim és molt tèbia, però les administracions locals poden fer molta feina a l’hora de neutralitzar esta tebiesa». Boro Martínez va insistir en la importància d’avançar en l’estima a la muntanya i en que la seua protecció és missió de tots.
Com van avançar des del Grup Postincendi, durant les properes setmanes difondran un dossier amb els continguts d’estes sessions formatives per tal que siguen utilitzades com a eina per al debat i per anar avançant en la conformació d’opinió entre la ciutadania. La segona sessió formativa programada tractarà de la Gestió i usos de la muntanya.
A desembre es realitzarà la primera votació per decidir sobre la propietat de la muntanya de Carcaixent. El Grup Promotor convida tota la ciutadania a unir-se a esta iniciativa ja que, com han manifestat, la seua implicació és necessària per poder realitzar un procés obert, consensuat i representatiu.
Ajuntament de Carcaixent