Nou impuls per la restauració del barranc de Barxeta a la Pobla Llarga

Viernes, 13 de enero de 2017 | e6d.es
• La Confederació Hidrogràfica del Xúquer es suma al projecte de restauració del Barxeta iniciat per l’ajuntament i la Fundació Limne

._000368
L’Ajuntament de la Pobla Llarga i la Fundació Limne signaren l’any 2015 un conveni de col•laboració per impulsar accions de millora del barranc de Barxeta, que afavoriren la conservació de la biodiversitat i la divulgació ambiental. A l'empara d'eixe conveni, s’establiren conjuntament línies de treball per a la realització d'actuacions de manteniment, conservació, recuperació, restauració i millora del patrimoni natural i la biodiversitat, en particular del domini públic hidràulic, a través d'accions de voluntariat i custòdia fluvial.
Durant 2016 es van desenvolupar actuacions relacionades amb el control d'espècies exòtiques invasores i  la seua substitució per espècies de ribera. Vist l’èxit de l’actuació, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) ha iniciat esta setmana intervencions als trams annexos per col•laborar amb el projecte i ampliar substancialment la zona restaurada.
Les actuacions de l’organisme de conca s’han centrat en eliminar el monocultiu de la canya americana Arundo donax, una de les 100 espècies invasores més perilloses a nivell mundial. Es tracta d’una espècie vegetal invasora d'alt grau d'ocupació, fàcil propagació i difícil eradicació, pel que les actuacions no resulten eficaces sense tractaments posteriors de repàs després de la primera intervenció, que és la més costosa econòmicament. L’organisme de conca dóna prioritat als projectes on quede garantit el manteniment posterior de l'actuació a càrrec de l'Administració local o altres entitats conservacionistes, com el cas de la restauració organitzada per la regidoria de medi ambient de la Pobla Llarga i la Fundació Limne.
La primera actuació en esta línia de treball es va realitzar ja el 2015 al riu Sellent, al seu pas pel terme municipal de Càrcer, amb la participació, després de la primera intervenció de la CHX, de la Fundació Limne en el manteniment posterior. Tot això a l'empara del conveni de col•laboració signat entre l'esmentada Fundació Limne i la CHJ amb data 5 de juny del 2015. L’èxit ha fet que el model s’haja anat exportat progressivament a nous trams i rius durant l’últim bienni.
Sales Tomás Pons, directora-gerent de la Fundació Limne, explica que “després de les actuacions d’eliminació de canya es procedirà a replantar el Barxeta amb vegetació autòctona, adaptada al nostre territori i a les inundacions periòdiques”.
Neus Garrigues, alcaldessa de la Pobla, comenta que “l’eliminació de canyes i substitució per altra vegetació és una manera de compatibilitzar la garantia de la capacitat de desguàs de la llera i la millora del seu comportament, en cas d'avingudes, amb el manteniment i restauració dels valors ambientals del Barxeta, fent d’ell un espai fluvial que puga gaudir tot el municipi”.
El projecte a tres bandes busca, a més, la implicació ciutadana en la conservació i millora del Barxeta, encetant una via de treball col•laboratiu entre la Fundació Limne, l’Ajuntament, la CHX i la societat civil. Es tracta, doncs, d’un engranatge entre entitats i sectors que compartixen un interès mutu per la protecció dels ecosistemes aquàtics.
Ajuntament de la Pobla Llarga