| Edició núm. | Any: 12 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 14/01/2013

POBLACIONS » Algemesí » Medi ambient i naturalesa

Més Algemesí presenta un pla municipal d’actuació contra la mosca del mediterrani

El Consell Local Agrari que se celebra aquesta vesprada debatrà el pla


El representant de MÉS ALGEMESÍ al Consell Local Agrari presentà el passat dia dos un Pla municipal  d’actuació anual de mesures encaminades a intentar pal•liar, reduir i controlar les poblacions de mosca del mediterrani (Ceratitis Capitata Wied). Aquest Pla, presentat al Consell per al seu debat, millora i a ser possible la seua aprovació com a proposta a elevar al Consistori, és el fruït de mesos de treball de la Comissió d’Agricultura de MÉS ALGEMESÍ coordinada i dirigida pel seu representant al Consell.
Tot i ser conscients que la greu situació que travessa el camp valencià té la seua causa principal en les polítiques agràries europees, en la globalització salvatge de les estructures de comerç i en la poca inversió i planificació de l’agricultura tant del Ministeri como de la Conselleria, pensem que l’Ajuntament d’Algemesí no pot ser un simple espectador d’aquesta situació. Som conscients que durant l’any passat la regidoria d’Agricultura aprovà una sèrie d’ajudes als nostres llauradors. MÉS ALGEMESÍ, a més de valorar positivament eixe tipus d’iniciativa, considera que ha arribat el moment de emprendre nous camins i propostes que vagen més enllà del fet de donar subvencions. Per això, davant un problema que afecta a tot el terme d’Algemesí i a tots els termes del voltant, pensem que l’Ajuntament ha de coordinar els esforços que els llauradors puguen fer per combatre problemes col•lectius . Cap llaurador per si sol, per molt de diners que invertisca, acabarà desfent-se del problema de la mosca del mediterrani. Cal fer un esforç conjunt i coordinat. Qui ha de coordinar-lo, doncs, és l’Ajuntament.
El Pla que presenta MÉS ALGEMESÍ s’ha elaborat a partir de l’estudi del cicle reproductiu de la mosca del mediterrani. Donada la nostra benigna climatologia, a les nostres terres es poden comptar fins a 8 generacions de mosques. La població d’aquest insecte va creixent exponencialment des de la primera generació –primers mesos de l’hivern- fins la cinquena i/o sisena generació que apareixen al final de l’estiu i al principi de la tardor. Després d’un estudi de mesos i de consultar diversos treballs sobre el tema, la Comissió d’Agricultura de MÉS ALGEMESÍ proposa centrar el combat contra la mosca del mediterrani actuant sobre la quarta generació que és la que apareix en agost i afecta principalment a figueres i ginjolers. Afortunadament, en tot el nostre terme són pocs els exemplars de figueres i ginjolers que tenim. Si combatem la mosca en aquests arbres –la quarta generació- reduirem significativament la reproducció de la cinquena i sisena generació que li succeeixen després, i que són les que comercialment més ens afecten.
És per  això que MÉS ALGEMESÍ ha proposat al Consell Local Agrari que, com a part d’aquest Pla, es realitze un cens de figueres, ginjolers i altres arbres susceptibles d’allotjar eixa quarta generació, que s’ubique la seua situació al “google maps”, que s’informe als propietaris i es coordinen l’acció conjunta d’aquests facilitant els mosquers i materials, i que se’ls done assessorament tècnic per tal que l’última setmana de juliol ja estiga tot disposat als camps. Proposem també  que cada any es faça un acta anual per recollir els resultats i millorar el procediment.
A més de proposar-ho al Consell Local Agrari per tal que ho eleve a l’Ajuntament, tal i com és preceptiu, MÉS ALGEMESÍ proposa que el Consell Local Agrari d’Algemesí informe i convide a sumar-se a aquesta campanya a la resta d’Ajuntaments veïns, ja que si se sumaren la campanya seria molt més efectiva. En un problema que és de la Ribera no podem anar cadascú pel nostre costat.
Considerem que ha arribat de potenciar les polítiques en positiu pel camp, una de les nostres màximes preocupacions, i que cal fer-ho aportant idees noves. Sols lamentant-nos no superarem aquesta situació, i per això hem fet arribar al Consell Local Agrari aqueta proposta que, tot i ser modesta, pensem que pot ser efectiva a l’hora de combatre un dels grans problemes del camp valencià. Tenim l’esperança que una proposta de caràcter marcadament tècnic com és aquesta serà millorada, aprovada i desenvolupada per part dels tots els sectors implicats en el nostre camp.
Josep Bermúdez
Portaveu del grup municipal MÉS ALGEMESÍ

 
El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.