Montserrat participà en la cinquena trobada de la xarxa de ciutats Open Town

Martes, 10 de septiembre de 2019 | e6d.es
• Ángeles Jiménez, gestora cultural de Montserrat, va destacar que el sector econòmic que reporta els majors ingressos és el turisme de segona residència
._000462
Nughedu Santa Vittoria, un xicotet poble de Sardenya, la setmana passada, durant els dies 4, 5 i 6 de setembre va acollir a set delegacions de tota Europa comptant la delegació amfitriona (OzarowMazoviescki de Polònia, Sthip de Macedònia, Victòria de Romania, Aksakovo de Bulgària, Setúbal de Portugal i Montserrat d'Espanya), per a realitzar la 5a trobada transnacional de la xarxa de municipis europeus Open Town, gràcies al projecte Future of Europe-Reload subvencionat per la Comissió Europea a través del Programa Europa amb els Ciutadans, en l'antic convent en PiazzaParrocchia. Durant la trobada es va parlar sobre el turisme, sobre el paper que poden liderar les administracions locals en el desenvolupament del turisme com a motor econòmic i en el futur d'Europa.
Van obrir els actes programats els i les representants de cadascuna de les delegacions assistents que van dirigir unes paraules al públic assistent. Així doncs, Ángeles Jiménez, gestora cultural de Montserrat, va destacar que el sector econòmic que reporta els majors ingressos per al seu municipi és el turisme de segona residència.
«El nostre model turístic s'ha basat en el clima, el nostre paisatge, la nostra gastronomia i en esdeveniments festius, molts dels quals tenen característiques ancestrals. Montserrat va començar a enfortir el seu patrimoni arqueològic com un recurs valuós en si mateix, com un instrument per a atraure turistes, no obstant això, no hem de prendre el patrimoni com una fi en si mateix, sinó com un mitjà i un recurs per a arribar a tota la comunitat.
Hem de preguntar-nos sobre els valors d'aqueix Patrimoni Integral. El patrimoni com un signe d'identitat, com un procés de reconeixement intergeneracional, donant sentit de pertinença a grups, a la comunitat, que una vegada que la comunitat és reconeguda en el seu patrimoni, és com es presenta als altres.
Creiem, per tant, que és necessària una reflexió sobre les formes de valoració i ús d'aquests recursos a la llum de les demandes socials i econòmiques, emmarcant-los en la Llei del Patrimoni Històric de la nostra Regió.
La societat actual exigeix l'ús i gaudi de noves i més actives formes d'oci. Entre aquestes, es destaca el turisme cultural i ambiental.
Per exemple, Montserrat ha proposat diverses iniciatives per a proporcionar al municipi una xarxa de senderes adequades per al senderisme i que permeta als ciutadans gaudir dels valors ambientals i culturals que es poden trobar en el municipi.
Tenim un llarg camí per recórrer, però estem segurs que, amb l'esforç i col•laboració de tots els agents socials involucrats, el nostre municipi podrà aconseguir resultats satisfactoris.»
El debat va estar moderat pel periodista Enrico Carta qui va afirmar que el desafiament és connectar les zones turístiques més populars amb el territori de l'interior. I la clau pot ser centrar-se en el turisme experimental, on la cultura, les tradicions i el coneixement juguen un paper essencial.
Els components de la taula de debat, a més de l'alcalde de Nughedu Santa Vittoria, van ser, el president de la regió, Christian Solinas, el president de AnciSardegna, Emiliano Deiana, Lucio Murru, director comercial de l'aeroport de Costa Smeralda, l'alcalde de Càller Paolo Truzzu i Massimo Musques, president de la cooperativa Archeotur que gestiona el lloc arqueològic de Santa Cristina.
Ajuntament de Montserrat



._000368

._000520