L'Hospital de la Ribera realitza 27 explants díÚrgans i teixits en 2020

Jueves, 4 de febrero de 2021 | e6d.es
• El 90% de les famŪlies dels morts que complien els requisits per a la donaciů, va autoritzar de manera altruista l'explant d'Úrgans

._000759
L'Hospital Universitari de la Ribera ha realitzat, en 2020, l'explant de 27 òrgans i teixits, gràcies a la solidaritat i altruisme de pacients i familiars. Així, al llarg del passat any, els professionals de l'Hospital d'Alzira van dur a terme l'extracció de 8 renyons, 5 fetges, 4 pulmons i 10 còrnies, òrgans i teixits que, posteriorment, van ser implantats en pacients de diferents centres sanitaris espanyols.
Segons ha afirmat un dels coordinadors de la Unitat d'Explants de l'Hospital Universitari de la Ribera, Rafael Garcés, “es tracta d'unes bones xifres de donació, tenint en compte la situació de pandèmia per coronavirus que vivim en 2020”.
En aquest sentit, Garcés ha destacat “l'esforç i el grau d'implicació de l'Hospital de la Ribera amb el programa de donació d'òrgans, en un any molt complicat en el qual els professionals sanitaris van atendre un alt nombre de pacients amb covid-19. No hem d'oblidar que l'explant d'òrgans suposa una activitat afegida a la merament assistencial”.

5 donants multiorgànics
En 2020, el centre sanitari d'Alzira va registrar un total de 5 donants multiorgànics, dels quals 4 es trobaven en situació de mort encefàlica i 1 en asistòlia controlada. Aquesta última modalitat permet realitzar l'extracció d'òrgans en pacients que, després de la decisió de la família de retirar-li el suport vital, entren en parada cardiorespiratòria, un període compatible amb la donació.
La sol·licitud per a l'extracció d'òrgans i teixits se li formula a la família després de comunicar la defunció del pacient. Així, l'any passat, el 90% de les famílies dels morts que complien els requisits per a la donació, va autoritzar de manera altruista l'explant d'òrgans
En paraules de Garcés, “l'explant d'òrgans no pot realitzar-se en tots els pacients morts, sinó només en aquells que es troben en situació de mort cerebral o encefàlica en la Unitat de Vigilància intensiva d'un centre hospitalari, o en la modalitat de donació en asistòlia controlada”

Un procés a nivell nacional
Abans d'iniciar l'explant d'òrgans, els professionals de l'Hospital de la Ribera contacten amb l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), que és l'encarregada de decidir on es dirigeixen els òrgans extrets, després d'analitzar les característiques dels pacients (mesures, edat i grup sanguini) que es troben en espera de rebre un òrgan en totes les zones geogràfiques i en funció de la seua gravetat.
Segons el Dr. Garcés, “el procés de trasplantament d'òrgans és un exemple de sincronització entre tots els professionals sanitaris que intervenen a nivell nacional, amb l'objectiu que els òrgans vàlids arriben al receptor en el menor temps possible i en les millors condicions”.

Com fer-se donant
Pot ser donant d'òrgans qualsevol persona que, de manera solidària, així ho decidisca. A més, no existeixen límits d'edat. Es pot descarregar la targeta de donant d'òrgans a través de la pàgina web www.eresperfectoparaotros.com. Cal destacar que des de fa 29 anys Espanya és líder mundial en donació i trasplantament d'òrgans.
Hospital Universitari de la Ribera


._000600
._000782