Les pluges i la pedra del cap de setmana afecten a unes 8.000 hectÓrees de cultiu a la Comunitat Valenciana

Martes, 29 de noviembre de 2016 | e6d.es
• Sˇn molt importants tambÚ els danys en infraestructures agrÝcoles, principalment en hivernacles del Mareny de Barraquetes, El Perellˇ i El Perellonet


LA UNIÓ de Llauradors informa que les pluges i la pedra d'aquest cap de setmana ha causat danys d'importància en algunes de les nostres comarques, sobretot als cultius de cítrics, hortalisses i caquis. Els principals problemes es donen per l'excés d'humitat -pixat- en els cítrics, sobretot en comarques productores de Castelló com la Plana Alta, Plana Baixa i el Maestrat i en el Camp de Morvedre en la de València; amb un percentatge de danys xifrat en el 20% de les clementines de mitja estació pendents de recol•lectar. La quantia estimativa de danys ja inicial pot ser superior als 14 milions d'euros
També la pedra ha causat pèrdues en aquestes comarques i en les de la província de València de la Ribera Alta i Baixa i l'Horta; amb pèrdues encara pendents de quantificar. El nombre d'hectàrees afectades per la pedra ascendeix a més de 8.000 hectàrees, de les quals unes 7.200 corresponen a la província de Castelló (fonamentalment en el Maestrat) i la resta a la província de València. El dany per la pedra és molt variable depenent de la intensitat i la zona.
Són molt importants també els danys en infraestructures agrícoles, principalment en hivernacles, de la zona litoral sud de València (sobretot en el Mareny de Barraquetes, El Perelló i El Perellonet).
Tots aquests riscos climatològics estan coberts per l'actual sistema d'assegurances agràries i LA UNIÓ reclama a Agroseguro agilitat en els peritatges.
LA UNIÓ demana també sentit comú i bona aptitud a l'hora de recol•lectar i posteriorment comercialitzar aquells cítrics que no estiguen en condicions òptimes d'eixir als mercats, doncs podria provocar danys irreparables en una campanya ja de per si mateix bastant nefasta. Aquesta organització agrària assenyala que s'hauria de produir un repunt del preu dels cítrics ara que la collita prevista es va a quedar minvada.
LA UNIÓ