L’editora Dolors Pedrós, XXI Guardó d’Or de la Ribera

Sábado, 23 de noviembre de 2013 | e6d.es
• L’acte tindrà lloc el proper dissabte 14 de desembre al Magatzem de Ribera, a Carcaixent, localitat on va nàixer i en la que resideix la guardonada

Les executives comarcals de Compromís de la Ribera Alta i Baixa han acordat atorgar el XXI Guardó d’Or de la Ribera a l’editora Dolors Pedrós Company, en reconeixement a la seua trajectòria personal i professional, que la fan tot un referent del nacionalisme progressista i del feminisme.
El Guardó d’Or de la Ribera va ser establit l’any 1992 per la UPV per distingir les persones, organitzacions i col·lectius que han destacat per la seua trajectòria en favor de la llengua, la cultura i el territori de la Ribera i el País Valencià. Amb la integració de la UPV en el Bloc Nacionalista Valencià, se li donà continuïtat al guardó, que enguany per primera vegada es concedeix ja en nom de la Coalició Compromís. El primer guardonat va ser Josep Lluís Bausset. Altres guardonats són Bernat Genoll, Joan Girbés, Eduard Soler i Estruch, la Coordinadora d’Escoles en Valencià de la Ribera, Vicent Cardona, Josep Gregori, mossén Antoni Sanchis, Francesc de Paula Burguera, l’Associació Pere Calp de Castelló de la Ribera, Francesc Giner Perepérez, Josep Ballester, Josep Chaqués, Xúquer Viu, Josep Lozano, Leonardo Borràs Artal, l’Associació Cultural Col·lectiu l’Ullal de Sollana, Oreto Isona, la Societat Musical “Ateneu Musical la Lira” de Corbera i Vicent Torrent.
Dolors Pedrós Company va nàixer a Carcaixent l’any 1955. Estudià la primària al col·legi públic Navarro Daràs, on una professora li va dir que no tinguera vergonya de parlar en valencià, que aquella llengua que se li prohibia sistemàticament, era una llengua de cultura amb una literatura important al darrere. Més tard, ja mentre treballava i a distància, estudià l’educació secundària i Geografia i Història.
Preocupada per escriure correctament en la seua llengua, entrà en contacte amb el gran Víctor Oroval, una influència clara a la seua vida, qui li va descobrir tot un món nou, lligat a la llengua, la literatura i la cultura: una manera nova d’afrontar la vida, compromesa amb la societat.
D’aquell compromís cultural, nasqué evidentment un compromís polític, que l’ha feta participar activament en la vida del seu poble i de tot arreu del País Valencià: professora dels primers cursos de l’ICE a Carcaixent i d’altres cursos de llengua del Centre Carles Salvador, presidenta de l’AMPA del CEIP Víctor Oroval, portaveu de la Coordinadora d’AMPA de Carcaixent, membre del Grup de Danses La Lluna de València, sòcia d’ACPV i col·laboradora d’Escola Valenciana des del seu primer congrés, etc.
A nivell professional és, des del 1998, l’editora que pilota Edicions 96, segell editorial des del que continua donant suport a qualsevol proposta cultural o cívica ben intencionada, i amb el que porta el nom de la Ribera allà on va. D’Edicions 96 es coneixen sobretot les seues agendes escolars, que són, entre el material amb aquestes característiques, les preferides als centres valencians, i que per això mateix podrien considerar-se un element de vertebració del país. A més, Edicions 96 compta amb altres col·leccions que abasten tots els gèneres i edats: neolectors, juvenil, teatre, poesia, assaig..., i que són un referent de la cultura feta en valencià.
Una vegada reobert, serà el Magatzem de Ribera, referent de l’arquitectura modernista a la comarca, l’escenari que el col·lectiu de Carcaixent ha triat perquè Dolors Pedrós reba el guardó envoltada d’amistats i gent que se l’estima.
Compromís Ribera Alta