| Edició núm. | Any: 12 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 31/01/2021

POBLACIONS » General » Medi ambient i naturalesa » Social

L’avaluació ambiental de la modernització del regadiu de la Séquia Reial del Xúquer és imprescindible

Segons l’estimació de la Confederació la modernització de regadius de la Sèquia Reial des de 2016 produirà una disminució de cabals 13’3 hm3 al Xúquer


._000006
El programa de modernització de regadius de la Generalitat Valenciana es contempla al Pla Hidrològic de la Demarcació del Xúquer vigent com una mesura de caràcter ambiental. Per altra banda, l’Esquema de Temes Importants publicat per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer com a pas previ al Pla Hidrològic 2021-2027, reconeix que la reducció de retorns prevista com a conseqüència de la modernització produirà un impacte negatiu sobre les masses d’aigua amb una reducció de cabals tant al riu Xúquer com a l’Albufera de València.
Segons l’estimació de la Confederació, la modernització de regadius de la Sèquia Reial, des de 2016 produirà una disminució de cabals de 22’2 hm3/any en l’Albufera, 13’3 hm3 al Xúquer i 4’6 hm3 al mar. El Pla Hidrològic vigent estableix que fins 30 hm3/any procedents de la modernització del regadiu es destinarien a l’Albufera, conforme es posaren en marxa nous sectors. No hi ha informació sobre quin ha sigut el destí dels estalvis produïts per la modernització anterior al 2016, així com quines han sigut les disminucions de cabal produïts en les masses d’aigua (L’Albufera, Xúquer, eixides al mar i recàrrega d’aqüífers) al substituir el reg tradicional pel rec localitzat.
El programa de modernització dels regadius de la conca del Xúquer de la GVA malgrat afectar directament a espais protegits per la Directiva Hàbitats  (tant l’Albufera com el Xúquer –des de Tous fins a Cullera- formen part de la “Red Natura 2000” als ser LICs -Llocs d’Interés Comunitari- i l’Albufera ZEPA -Zona d’Especial Protecció de les Aus-) ha incomplit el mandat del article 6.3 de la dita directiva, que estableix que “qualsevol pla o projecte que, sense tenir relació directa amb la gestió de el lloc o sense ser necessari per a aquesta, puga afectar de forma apreciable als citats llocs, ja siga individualment o en combinació amb altres plans i projectes, se sotmetrà a una adequada avaluació de les seves repercussions en el lloc, tenint en compte els objectius de conservació del lloc esmentat”.
Donat l’impacte ambiental sobre les masses d’aigua, principalment l’Albufera i el Xúquer, les organitzacions que subscrivim aquesta nota volem manifestar que:
- És imprescindible l’avaluació ambiental dels sectors en tràmit o pendents de modernització per tal de conéixer els impactes que aquestes actuacions tindrien en les masses d’aigua, especialment en aquelles que compten amb importants figures de protecció, com l’Albufera i el Xúquer. Dos ecosistemes completament lligats a l’aigua superficial i subterrània, pel que és necessari un estudi complet de la transformació en reg per degoteig de tota la superfície per transformar i l’afecció que això pot tindre en les aigües subterrànies i superficials.
- S’ha d’escometre una avaluació estratègica del programa en el seu conjunt a més de l’avaluació pròpia de cadascun dels diferents projectes, ja que cal avaluar el possible impacte del conjunt d’actuacions no realitzades sobre el ja causat per altres en marxa. Igualment l’avaluació ambiental ha de ser completa i realitzada prèviament a la realització de les obres, estimant-se no sols la disminució de cabals, per mig dels retorns, que deixaran d’anar a l’Albufera i el Xúquer, sinó altres impactes en el sòl, biodiversitat, canvi climàtic, aqüífers, intrusió salina...
- L’Albufera necessita una aportació directa d’aigua del Xúquer de bona qualitat no condicionada a la modernització dels regadius. No es pot hipotecar el necessari increment dels cabals de l’Albufera per aconseguir el bon estat ecològic, a la modernització dels regadius de la Sèquia Reial del Xúquer. 
- Els estalvis de la modernització dels regadius han d’anar íntegrament a finalitats ambientals del Xúquer i de l’Albufera amb l’objectiu de compensar els cabals perduts. Per això ha de desaparèixer del Pla Hidrològic la següent referència: “Los recursos excedentes, incluyendo ahorros procedentes de la modernización de regadíos de la Ribera del Júcar, podrán aprovecharse para paliar la sobreexplotación de acuíferos y déficit de abastecimientos del área del Vinalopó-Alacantí y Marina Baja”
Per tot això, demanem un estudi complet sobre l’impacte de la modernització del regadiu, efectuada i prevista, en la reducció de sobrants a les masses d’aigua, així com conéixer on han anat a parar la reducció d’assignacions de les distintes comunitats de regants.
Xúquer Viu
 

._000625

._000779 
El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.