L'Alcúdia reprova a la Conselleria d'Educació per la liquidació de les ajudes als llibres de text

Miércoles, 5 de marzo de 2014 | e6d.es
• La moció de Compromís denuncia que la Conselleria ha deixat abandonades a la seua sort a les famílies valencianes per segon curs consecutiu

._000162
La moció, presentada per Compromís per l'Alcúdia i aprovada amb els vots del PSPV i l'abstenció del PP, denuncia que la situació ha anat agreujant-se cada curs fins arribar al curs actual en el que la Conselleria d'Educació, ha deixat abandonades a la seua sort a les famílies valencianes, que des de fa dos cursos no han rebut ni un sol euro per ajuda de llibres. Aquesta actitud de la Conselleria del Partit Popular suposa una vulneració flagrant de la Constitució que diu que"Tots tenen dret a l'educació." i que proclama que"L'ensenyança bàsica és obligatòria i gratuïta".
Paco Sanz, portaveu de Compromís per l'Alcúdia, denuncia que aquest fet és molt greu perquè suposa la renuncia de l'Administració Pública Valenciana a qualsevol programa d'ajudes per a subvencionar els llibres de text, ni tan sols per a les famílies més necessitades. Suposa la culminació d'una política contra l'escola pública que en tan sols tres anys està desmantellant alguns dels seus principals assoliments. Si en el curs 2011-12 la Generalitat va destinar 42'4 milions d'euros als llibres de text, el curs passat es va reduir a 28'5. La situació s'agreuja per al curs actual 2013-14, en el que primer es pressuposten 14 milions d'euros que en maig de 2013 es redueixen a poc més de 7. Però al començament d'aquest curs la Conselleria, que encara no ha pagat les ajudes aprovades per al curs passat, anuncia que no convocarà ajudes per a l'adquisició de llibres de per al present curs per a cap etapa educativa, al·legant dificultats financeres que pateix l’Administració Valenciana. Segons el regidor de Compromís, han sigut els ajuntaments i la pròpia societat els que en molts casos han hagut d'eixir al rescat de les famílies per poder fer front a la important despesa que, a principi de curs, suposen els llibres de text i el material escolar. És el cas de l'Alcúdia que incrementarà notablement els pressuposts en educació per a 2014 amb la creació de bancs de llibres, assumint una responsabilitat que l'administració autonòmica ha abandonat.
L'Ajuntament de l'Alcúdia ha acordat reprovar la política educativa de la Conselleria d'Educació de la Generalitat Valenciana, per la seua política de retallades i de desmantellament de l'escola pública en general, i per la seua renúncia a qualsevol programa d'ajuda per a llibres de text en particular, en un moment en el que una gran part de les famílies estan passant per greus problemes econòmics.
Igualment s'exigeix a la Conselleria d'Educació l'abonament immediat de les beques atorgades a alumnes per al passat curs 2012-13 i que resten pendents de cobrar en la seua integritat, així com la destinació d'una partida per a adquisició de llibres de text similar a la del curs 2011-12 de 42 milions d'euros.
Finalment la moció aprovada recolza la proposta de posar en pràctica el sistema del banc de llibres, que permetrà donar compliment al principi de gratuïtat dels llibres de text, suplint les carències de l'administració autonòmica; i es reafirma en la defensa de l'escola pública, de qualitat i en valencià, que ha de ser gratuïta, tal i com proclama la Constitució, la qual cosa comporta la gratuïtat dels llibres de text i el material didàctic escolar.
Compromís per l'Alcúdia