La prevenció del consum de drogues entre els jóvens, una aposta de l'Ajuntament d'Almussafes

Martes, 9 de febrero de 2016 | e6d.es
• Un cicle de dos conferčncies dirigides als pares d'alumnes de l'IES analitzen la problemŕtica

._000394
El programa municipal de prevenció de drogodependències, inaugurat pel consistori d'Almussafes l'any 2005, es desenrotlla de nou este curs educatiu amb la col•laboració activa del centre de secundària, batxillerat i cicles formatius de la localitat. Les línies d'actuació del projecte global de prevenció del consum, que impliquen tant la intervenció amb l'alumnat com amb les seues famílies, incorporen un cicle de dos conferències que amb el títol “S.O.S Tinc un fill adolescent” invita els pares i mares a aprendre a abordar la realitat de les drogues de manera eficaç. La primera de les xarrades, centrada en els estils educatius de la família, es va celebrar ahir dilluns 8 de febrer i dilluns que ve 15 de febrer s'aprofundirà en les addiccions en una segona sessió.
L'Ajuntament d'Almussafes porta una dècada apostant per la prevenció per a evitar les conductes addictives del col•lectiu de jóvens de la localitat, principalment amb edats compreses entre els 12 i els 16 anys. L'any 2015 va iniciar un programa d'actuacions municipals tendents a abordar la problemàtica de la drogodependència des d'una visió multidisciplinària i globalitzadora de l'individu i el seu context. En este sentit, la interacció de l'adolescent amb el seu entorn familiar i també en l'àmbit educatiu són els dos vessants que es treballen en el programa de prevenció en què s'intervé principalment en l'alumnat dels dos cicles d'educació secundària i de primer i segon de formació professional bàsica de l'IES Almussafes. “Considerem que la intervenció psicoeducativa que desenrotllem cada curs educatiu amb els estudiants del centre de secundària i també amb els seus pares i mares és essencial per a previndre les conductes addictives dels nostres jóvens”, explica el regidor de Benestar Social, Faustino Manzano.

Escola de Pares
Entre les actuacions de caràcter divulgatiu, informatiu i d'assessorament s'inclou l'Escola de Famílies, que enguany porta per lema “S.O.S. Tinc un fill adolescent” i la primera sessió del qual es va celebrar durant la vesprada d'ahir dilluns 8 de febrer en la sala de conferències del Centre Cultural. Durant les dos hores de duració de la sessió, els pares presents, junt amb les dos professionals que dirigixen el programa, van abordar qüestions de gran rellevància que es poden aplicar en l'àmbit familiar per a previndre les conductes addictives, com la comunicació amb els seus fills adolescents, l'establiment de límits i normes i l'autoafirmació, entre altres. La segona sessió del cicle de conferències se celebrarà dilluns que ve 15 de febrer, entre les 16 i les 18 hores i en ella li'ls facilitarà a les famílies informació bàsica sobre les addiccions tòxiques, el control sobre l'ús de les noves tecnologies i les pautes que s'ha de seguir per a identificar els senyals d'alarma, entre altres qüestions.

Prevenció de conductes addictives en l'aula
Està previst que el pròxim mes d'abril, les dos professionals responsables del programa, Cristina Martínez, Psicòloga General Sanitari; i Mª Eugenia Sánchez, Treballadora Social, ambdós expertes en conductes addictives, completen les actuacions didàctiques en les aules de l'IES. Es tracta de tallers educatius que prevenen situacions de risc, al mateix temps que fomenten factors de protecció, encara que el programa diferència la intervenció en funció del nivell educatiu. En este sentit, els estudiants de quart de l'ESO i segon de FPB realitzen una activitat de cinefórum que inclou una posterior reflexió sobre la temàtica analitzada i l'alumnat dels tres primers cursos de secundària i de primer de formació professional participen en tallers educatius pràctics amb tres sessions per curs. Tal com consta en la memòria de la intervenció psicoeducativa durant el curs 2014-2015, en l’actualitat els principals problemes d'addicció que més preocupen als 325 jóvens i professors participants són les drogues, l'abús de les noves tecnologies, el bullying, l'alcoholisme, la sexualitat i la pressió de grup.

Assessorament gratuït
Com en les edicions prèvies, els pares disposen d'un servici d'assessorament gratuït, que inclou entrevistes personals amb els tècnics del programa o consultes via correu electrònic a la direcció deprop_adiccions@hotmail.És, preservant en ambdós casos la intimitat dels usuaris del servici i el secret ètic professional.
Ajuntament d'Almussafes



._000338

 

._000246