La Mesa pel X˙quer anirÓ a Europa per a denunciar el Pla de Conca aprovat

Lunes, 7 de abril de 2014 | e6d.es
• X˙quer Viu, regants, ajuntaments i organitzacions ecologistes, sindicals, agrÓries, polÝtiques i socials acusen al Ministeri i a la Generalitat d'espoliar el X˙quer, l'Albufera i la Ribera

La Mesa pel Xúquer celebrada aquest matí a Sueca, ha sigut la més multitudinària. Prop de 80 persones representants de distintes organitzacions han coincidit en rebutjar frontalment el Pla del Xúquer aprovat el passat 26 d'abril al Consell Nacional de l'Aigua.
El Pla aprovat, no contempla uns cabals ecològics suficients i adequats per al Xúquer i l'Albufera. Augmenten els cabals per a regar a la Manxa consagrant la sobreexplotació de l'aqüífer que proporcionava aigua al Xúquer. Li neguen una concessió d'aigua del riu per a beure a la Ribera i en canvi li la donen al Vinalopó per al negoci i l'especulació. I per a major humiliació el Pla estableix que els estalvis de la modernització del regadiu a la Ribera aniran també al Vinalopó i a Alacant, en lloc de compensar els cabals del Xúquer i l'Albufera per la reducció dels retorns de rec. Per si fóra poc el ministre Arias Cañete i el vicepresident Císcar firmaren un protocol, que ha venut el futur del Xúquer i el nostre futur. Aquest protocol vergonyós marca el camí per a fer un segon transvasament al Vinalopó, recuperant l’original a Cortes de Pallàs o fent-ne una altre a Antella, el que suposarà el deteriorament irreversible del Xúquer i de l'Albufera, i perjudicarà greument el futur de la nostra comarca.
 
La Mesa pel Xúquer ha adoptat dos importants acords
En primer lloc es presentarà una denúncia a la Unió Europea per incompliment de la Directiva Marc de l'Aigua en el Pla de Conca aprovat. Així mateix es denunciarà l'incompliment de les condicions fixades per la Unió Europea per al transvasament des de la Marquesa i que la Unió Europea subvencionà amb 120 milions d'euros.
En segon lloc s'ha aprovat la convocatòria d'una manifestació a València per al dissabte 28 de juny en la que confluirà la defensa del Xúquer i de l'Albufera, fent causa comú els veïns i veïnes de la Ribera amb els de la ciutat de València i altres comarques valencianes. En el procés per arribar a aquesta mobilització es realitzaran distints actes, entre ells una concentració a la Ribera durant la campanya de les eleccions europees on es convidarà als candidats de les distintes formacions i un acte al Palmar de València convidant als pescadors, associació de vela llatina, grups ecologistes... per a reivindicar el futur de l'Albufera.
La Mesa pel Xúquer considera que el Pla aprovat és pitjor que el de 1998 i que la societat valenciana ha de mobilitzar-se per impedir el deteriorament irreversible del principal riu dels valencians i de la seua principal zona humida, Xúquer i Albufera les nostres joies ecològiques.
Xúquer Viu