La Festa dels Folls tornarÓ hui als carrers de Carcaixent

Sßbado, 28 de diciembre de 2019 | e6d.es
• El Grup de Balls les Folies ha recuperat esta festa desapareguda fa quasi cent anys

._000570
Hui, coincidint amb la Festivitat dels Innocents, tornarà a Carcaixent la festa dels Folls, una tradició que va desaparèixer durant la dècada dels anys 30 i que ha sigut recuperada gràcies al treball del Grup de Balls Tradicionals les Folies de Carcaixent. A partir de les 18:00 hores la Ronda dels Folls i la de l’Asguinaldo, formadesper fins 150 persones, eixiran als carrers de Carcaixent per animar al públic assistent a ballar la Jota de Nadal i el Ball del Reii arreplegar les cartes per als Reis d’Orient.
La Festa dels Folls o els Bojos és una tradició molt arrelada en diverses localitats europees i valencianes que arreplega festes i rituals provinents, alguns d’ells, d’època barroca. El cronista Francisco Fogués va documentar esta festivitat a Carcaixent a principi del segle XX en el seu estudi sobre el Nadal a Carcaixent, on figuren diverses partitures des asguinaldos locals així com altres elements distintius de la festa.
Les Folies de Carcaixent, en col•laboració amb l’Ajuntament de Carcaixent, han realitzat una intensa tasca documental per reproduir els balls i vestimentes de l’època i recuperar esta tradició adaptant-la als temps actuals. Així, a partir de les 18:00 hores, les dues rondes eixiran de Sant Francesc d’Assís i recorreran els carrers de Martí Talens, Alacant, Ramón y Cajal, Lluís Vives, Pare Marchena i Julià Ribera per finalitzar en la Plaça Major.
Raimon Marí, regidor de Festes, ha volgut agrair a les Folies l'interès per la cultura i patrimoni de Carcaixent, «crec que han realitzat una tasca molt important que ens beneficia a totes i tots, ja que recupera una part del nostre patrimoni festiu com a poble en unes dates tan assenyalades com les que estem». Per este motiu el regidor ha animat a eixir demà al carrer a compartir esta festa i aprofitar l’oportunitat de viure la Festivitat del 28 de desembre de forma diferent.
Ajuntament de Carcaixent


._000729

._000731