La Falla Bernat Aliño de Sueca lliura els premis de la 4ª edició del concurs de microrelats

Miércoles, 14 de febrero de 2018 | e6d.es
• En el mateix acte, celebrat el passat divendres al casal de la comissió, presentaren també el seu llibret "Ignis, novum"

._000246

._000486
La Falla Bernat Aliño de Sueca ha celebrat este divendres la cloenda de la quarta edició del concurs de microrelats que organitza cada any la comissió adreçat als més joves. El casal va acollir el lliurament de premis en el mateix acte de la presentació del seu llibret "Ignis, novum".
El concurs literari compta amb la col•laboració de Reclam Editorial i de l’Ajuntament de Sueca i està patrocinat per les impremtes Copymat, Papereria Rocher, Voltapàgines i Paperia Arts. En esta 4ª edició resultaren premiats:
En la categoria de 1r i 2n d’ESO, el relat guanyador ha estat “La boira” d'Andrea Cebolla; mentre que el segon i el tercer premi han sigut per als relats “Reflexió” de Wickie Worshing; i “Les vacances em porten a casa” d'Almudena Sanjuán, respectivament.
D’altra banda, en la categoria de 3r i 4t d’ESO, el relat guanyador ha sigut, “Sense escapatòria”, de Núria Osca; el segon premi  per al relat “Tots els camins porten a Roma”, d'Iris Martínez; i el tercer per al relat “Camins redons”, de Pablo Bernabéu.
En la categoria de Batxillerat, el primer premi ha sigut per al relat "Tots els camins porten a Roma", de Natalie Suàrez. En esta categoria els altres premis quedaren deserts.
Per últim, en la categoria d'Adults, Hugo Llopis va guanyar el primer premi pel seu relat "Instruccions per a la supervivència"; el segon va ser per a Lara Comín amb "Passos cap al paradís"; i el tercer el va obtindre Xuso Torres anb "El fil".

Presentació del llibret
Dins el mateix acte desenvolupat el divendres al casal de la comissió de la Bernat Aliño presentaren “Ignis, novum”, l’original llibret del present exercici. En l'acte participaren el president i el responsable de Cultura de la comissió, Enrique Matoses i Carlos Miragall; la il•lustradora de la portada, Verónica Riera; i el regidor de Cultura, Vicent Baldoví. El volum naix d’un equip de persones il•lusionades en la idea bàsica de tornar als orígens. “Allò que en els versos de Raimon seria no perdre la identitat, ens fa arribar fins al primer llibret de falla i fins a un dels suecans més il•lustres”, van explicar.
D’esta manera s’ha complimentat un treball en el qual es parla del  primer llibret de falla, que va ser escrit pel suecà Josep Bernat i Baldoví per a una comissió de la plaça de l’Almudí de València, lloc on actualment descansa un dels museus més atractius de la ciutat: el centre arqueològic de l’Almoina. D’allà, i de les restes romanes que es poden visitar arriben a establir una nexe i la idea principal d’aquest llibret: Bernat i Baldoví, els romans i les falles.
“Ben mirat era un projecte interessant ja que sobre Sueca i els seus voltants s’origina la idea que els nostres avantpassats romans habitaven una zona anomenada Sucro, de gran importància cultural i social per a l’època”, justificaren. Des d’ací, parteix l’eix argumental del llibret i sobre el qual han anat desglossant tots els articles que trobem escrits. “Som una falla implicada amb la cultura i com diguem ací, no parem en torreta”, apuntaren.
Amb una portada de la dissenyadora gràfica Verónica Riera, s’han agrupat articles de Pere Fuset, president de la Junta Central Fallera de València; Joan Santacana, arqueòleg català, que aporta un estudi on es pot observar la clara relació entre el mestre italià Bernini, les falles i la Piazza Navona de Roma; el senador José María Chiquillo; Óscar Rueda, president de l’associació cultural Casal Bernat i Baldoví; Vicent Cucarella, economista valencià i Síndic Major de Comptes de la Comunitat Valenciana; Aida Ferri, historiadora suecana; Carlos Fuster; Almudena Villegas; Paco Llàcer, catedràtic de grec i membre de la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana; i l’autor suecà Victor Labrado.  El treball conclou amb tres articles més tècnics que parlen sobre la relació de la festa de les falles i l’imperi romà (realitzat per l’artista suecà Carlos Puchades) i sobre la història de Sicània i Sucro, de Joan Antoni Montalbàn i Josep Bisbal.
L'acte va comptar amb un nombrós públic, entre els que es trobaven el senador  José María Chiquillo; i el Síndic Major de Comptes de la Comunitat Valenciana, Vicent Cucarella, entre altres col•laboradors.
Ajuntament de Sueca