| Edició núm. | Any: 12 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 05/11/2016

POBLACIONS » Corbera » Social » Urbanisme, infraestructures i habitatge » V

La Diputació licita les excavacions arqueològiques en el Castell de Corbera

Des de l'Àrea de Patrimoni valoren amb la Conselleria de Cultura la possibilitat de realitzar paral·lelament alguna intervenció de conservació de la seua estructura


._000305
La Diputació de València ha licitat ja les excavacions arqueològiques en el Castell de Corbera, requisit previ per a la realització de les obres de restauració que permetran afermar la seguretat i reobrir al públic un immoble que compta amb la declaració de Bé d'Interès Cultural. La intervenció en el Castell de Corbera forma part del pla de revaloración i recuperació del Patrimoni que està duent a terme la Diputació de València; un pla que contempla també en el curt termini actuacions en el Monestir de Llutxent.
Propietat de la Diputació de València des de la dècada dels 90, aquest castell d'origen islàmic és un dels elements patrimonials més distintius de la comarca de la Ribera Baixa. En l'actualitat presenta una greu deterioració que requereix per a solucionar-ho d'una rehabilitació completa; no obstant açò, tal com ha explicat el diputat d'Administració General, Pepe Ruiz, “aquesta actuació no pot autoritzar-se sense un informe arqueològic previ que determine la forma en la qual s'ha de dur a terme l'actuació per a no danyar el valor històric de l'immoble”. Un informe que s'erigeix en requisit indispensable per a poder escometre la redacció del projecte que determinarà, entre altres coses, el pressupost total de l'actuació. I és que la catalogació de la fortificació com Bé d'Interès Cultural fa que aquesta estiga sotmesa a una especial protecció, del compliment de la qual és responsable la Conselleria de Cultura. Per aquest motiu, i per a evitar que la dilació excessiva del procés, que es calcula que podria ser d'al voltant un any, poguera acabar perjudicant irreversiblement algunes parts de l'estructura, l'Àrea de Patrimoni de la Diputació de València està gestionant amb els seus homòlegs en l'administració autonòmica la possibilitat de dur a terme algunes actuacions puntuals de forma paral·lela a les excavacions que en breu s'iniciaran. 
Els treballs objecte de licitació comprenen la redacció del projecte d'intervenció arqueològica amb el qual obtenir l'autorització de la Conselleria, l'adreça de l'excavació, la redacció d'informe preliminar i la redacció de la memòria científica de les actuacions arqueològiques realitzades. En concret, es contemplen cinc sondejos estratigràfics distribuïts per tota la superfície del castell, cadascun dels quals tindrà unes dimensions aproximades de 3 metres d'ample per 3 metres d'alt i una profunditat mitjana de 2,50 metres, la qual cosa suposa un volum total d'excavació de 112.50 metres cúbics.  Les restes arqueològiques que es pogueren trobar es netejaran, embalaran i emmagatzemaran en el lloc que la Conselleria competent determine.
Acabada la labor d'excavació, s'emplenarà l'àrea oberta i es protegirà amb una làmina de geotextil, una capa d'arena llavada i, finalment, una capa de graves. Respecte al projecte d'intervenció arqueològica, aquest haurà de detallar el temps necessari per a l'execució de l'excavació, el termini inicial màxim de la qual s'estima en 3 mesos, així com els requisits que haurà de complir l'empresa encarregada de l'obra civil. El termini màxim per a l'elaboració de tots els treballs contemplats en el plec, redacció d'informes i memòria inclosos, és de 19 mesos i el pressupost màxim de licitació, de 20.207 euros, import en el qual no s'inclou l'obra civil que poguera ser necessària en el context d'aquestes actuacions. Segons ha explicat Pepe Ruiz, l'objectiu del seu departament és “garantir la correcta conservació del Castell de Corbera com a element patrimonial, realitzant aquells treballs que es consideren necessaris per a permetre el seu ús i gaudi com a element del Patrimoni valencià, en condicions reals de seguretat”, alguna cosa que, tal com ha reconegut, ara mateix no està garantit. 
Per la seua banda, l'alcalde de Corbera, Jordi Vicedo, ha recordat que el seu municipi porta anys reivindicant una actuació que permeta posar en valor el que és un dels símbols més distintius de la localitat i en aquest sentit, el diputat d'Administració General ha recordat que els treballs arqueològics que ara s'han licitat “permetran determinar de quina forma s'ha de dur a terme l'obra de rehabilitació per a poder incloure-la dins dels plans de la Diputació amb uns terminis i pressupost exactes”.
DIVAL 



El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.