La Comissió Ejecutiva de LA UNIÓ prosseguix el tancament en Conselleria

Jueves, 8 de noviembre de 2012 | e6d.es
• El sector no pot confiar més en la direcció d’una Conselleria en la que ha estat quasi sis anys al capdavant administrant els diners i fa tres anys que no paga
PER QUÈ ES TANCA HUI LA COMISSIÓ EXECUTIVA DE LA UNIÓ DE LLAURADORS?
El pressupost de la Conselleria d’Agricultura ha baixat en els últims 10 anys el 42% mentre que el pressupost de la Generalitat Valenciana s’ha incrementat el 33%. Per tant, la importància de l’agricultura per al Govern Valencià ha passat del 4,31% al 1,88%. En una dècada, la dedicació de la nostra administració cap al sector agrari ha baixat el 56%. Una de les conseqüències és que en 10 anys, s’han abandonat 108.017 explotacions agràries.
En estos moments, la Generalitat Valenciana li deu al sector agrari uns 120 milions €:
• 24,5 milions d’euros corresponents a ajudes nominatives als llauradors per incidències climatològiques, renovació de maquinària, ajudes a les ADS, plans de millora de les explotacions agràries, lluita contra plagues o reconversió de cítrics.
• 55 milions aproximadament corresponents a Ajudes agroambientals (producció integrada de cítrics i vinya); Agricultura Ecològica; Agroambientals de l’arròs i fruits secs) que no es paguen des de l’any 2011.
• 40,5 milions d’euros aproximadament de deute compromès amb les Comunitats de Regants a les que no paga des de setembre de 2010.
En total, hi ha aproximadament 25.000 persones/famílies a les quals la Generalitat Valenciana li deu algun tipus d’ajuda agrària i amb els que juga amb la seua renda i amb el futur de les seues explotacions.
Si amb pressupostos com els de l’any 2004, dotats amb més de 400 milions d’euros no han estat capaços de millorar la competitivitat del sector agrari, millorar la situació de rendibilitat de les explotacions agràries valencianes ni, per tant, millorar la renda dels llauradors i ramaders valencians, ni molt menys pagar les ajudes pendents des de l’any 2010 i algunes de 2009, com va a fer front als reptes del sector i pagar els deutes pendents amb els 240 milions d’euros del pressupost del 2013?
El sector no pot confiar més en la direcció d’una Conselleria en la que ha estat quasi sis anys al capdavant administrant els diners i fa tres anys que no paga i a més no a adoptat cap mesura de calat per al sector productor, on s’han abandonat més de 40.000 hectàrees de cultiu.

EXIGIM QUE LA CONSELLERA DIGA PÚBLICAMENT EL DIA CONCRET EN EL QUE PAGARÀ EL DEUTE AL SECTOR
Després de la caiguda de preus en camp per als citricultors valencians de la campanya passada i després de les mobilitzacions dels productors, la consellera va crear quatre grups de treball, dels que dos ni es van arribar a reunir, per a buscar consensos i posar en marxa mesures per a evitar que el que ve passant any rere any en el sector tornara a passar: caiguda de preus en origen, importacions massives, no utilització del contracte, etc.
D’estes taules no ha eixit res de millores del sector.
Només es van pactar unes esmenes a les propostes legislatives de la reforma de la PAC, que no tenen molt de recorregut perquè han de passar el filtre del Ministeri i la creació d’un Codi de Bones Pràctiques Comercials que és totalment inútil.

EXIGIM VALENTIA A LA CONSELLERA PER POSAR EN MARXA MESURES QUE MILLOREN LA RENDA DELS LLAURADORS I RAMADERS DESCONSIDERACIÓ AL SECTOR
LA UNIÓ va presentar abans de juliol en la seu central de la Conselleria a València i a les Oficines Comarcals de Requena, Alzira i Xàtiva, 2.000 sol·licituds de llauradors i ramaders, que un a un exigien entre d’altres temes:
1.Que es complisca, de forma urgent, l'establert en l'article 18 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana.
2.Amb la finalitat de planificar l'activitat econòmica de les explotacions agràries valencianes, es comunique als beneficiaris legítims d'ajudes pendents de pagament el dia en què la Generalitat valenciana abonarà els seus deutes.
3.Que la Conselleria d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua comunique quin model de sector productor pretén establir a la Comunitat Valenciana i com ho vol aconseguir.
4.Que la Conselleria d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua comunique quines mesures pretén establir per a evitar la pèrdua de rendibilitat de les explotacions agràries valencianes, principalment a causa dels baixos percebuts per les produccions agrícoles i ramaderes.
D’estes peticions presentades, a més de 6.000 signatures de citricultors de Castelló que es presentaren a la Delegació del Consell, la Conselleria d’Agricultura no ha contestat a ni una sola d’elles, mostrant així, la falta de respecte i consideració cap a un sector estratègic de l’economia valenciana.

EXIGIM A LA CONSELLERA RESPECTE ALS LLAURADORS I RAMADERS VALENCIANS I QUE DONE RESPOSTA A LES SEUES PETICIONS
LA UNIÓ