Gavarda va acollir la presentació del llibre 'El dit sobre el mapa'

Lunes, 25 de septiembre de 2017 | e6d.es
• L’acte, organitzat per Compromís per Gavarda, va ser introduït per Ade Pastrana Pavia

._000349

._000407
En el context de la commemoració dels 25 anys de la mort de l’escriptor Joan Fuster, divendres es va presentar a Gavarda, a la Ribera Alta, el llibre El dit sobre el mapa. Joan Fuster i la descripció del territori, de Daniel P. Grau (Gavarda, 1968). L’acte, organitzat per Compromís per Gavarda, va ser introduït per Ade Pastrana Pavia, portaveu de Compromís a l’ajuntament.
La producció textual de Joan Fuster abasta aspectes difícilment sistematitzables, des d’un conjunt inicial de versos d’una qualitat més que respectable a l’aforisme més irònic, des de la crítica literària a la reflexió històrica, l’estudi dels clàssics catalans o l’anàlisi de la política internacional. En El dit sobre el mapa, Daniel P. Grau, traductor a les Corts Valencianes i professor del Departament de Traducció i Comunicació de la Universitat Jaume I, se centra a examinar les aportacions fusterianes a la descripció del territori, entre les quals El País Valenciano (Destino, 1962) és la més coneguda i representativa. Amb una visió transversal que supera la parcel•lació que habitualment s’ha fet de la seua obra, Grau destaca la capacitat intel•lectual de Joan Fuster per a ajustar-se a les necessitats de modalització que cada text exigeix, dins uns paràmetres de qualitat literària màxima, en què la seua dicció personal, que sempre tendeix cap a l’assaig, té més o menys presència d’acord amb les possibilitats que cada gènere li permet. Aquest llibre, editat per Publicacions de la Universitat de València, és, així mateix, una reivindicació de la seua producció textual en espanyol i de la traducció i la recontextualització d’aquest material en publicacions posteriors.
Daniel P. Grau, que el mateix dia de la presentació havia rebut de mans del rector de la Universitat Jaume I el premi extraordinari de doctorat en reconeixement a la qualitat excepcional de seua tesi sobre Joan Fuster, va mostrar als assistents exemplars dels principals llibres analitzats: El País Valenciano, Alicante y la Costa Blanca, L’Albufera de València i Veure el País Valencià. Així mateix, Grau va recordar algunes anècdotes sobre l’escriptor de Sueca, com ara el dia que el va conèixer gràcies a una ampolla de vi o els moments viscuts en el curs de doctorat que el que va arribar a ser catedràtic de la Universitat de València va impartir pocs mesos abans de morir, el 1992.
L’acte, al qual van assistir una quarantena de persones, va tenir un moment ben emotiu, amb les paraules inicials que Daniel P. Grau va dedicar a qui havia estat mestre seu a l’escola de Gavarda: Llorenç Benavent. Llorenç, ja jubilat, va assistir a la presentació i va rebre l’afecte de molts dels participants, també alumnes seus en algun moment o altre dels més de trenta anys de dedicació docent a Gavarda.
Compromís