Fundació Humana recupera més de 30 tones de tèxtil per a fins socials a Almussafes

Martes, 11 de febrero de 2020 | e6d.es
• Un 4% més que l'any anterior

._000759
Humana Fundación  Pueblo para Pueblo, organització que des de 1987 promou la protecció del medi ambient a través de la reutilització de tèxtil i du a terme programes de cooperació al desenrotllament en África, Amèrica Llatina i Àsia així com de suport local a Espanya, ha arreplegat 30.432 kg de tèxtil usat a Almussafes durant 2019 per a donar-los una segona vida a través de la reutilització o el reciclatge. Això representa un augment del 4% respecte l'any anterior (29.262 kg).
En 2019, els donants van depositar la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de llar que ja no utilitzaven en els contenidors de color verd de la Fundació. El servici de recollida selectiva de tèxtil és gratuït i amb un estalvi per a l'erari municipal.
Les tones recuperades per Fundació Humana equivalen a 68.000 prendes, la gestió de les quals implica un doble benefici: el primer és mediambiental, perquè reduïx la generació de residus i contribuïx a la lluita contra el canvi climàtic. La reutilització i el reciclatge de tèxtil durant a l'any passat representen un estalvi de 96 tones de CO2 a l'atmosfera. Un estudi de la Comissió Europea indica que per cada quilo de roba recuperat i no incinerat es deixen d'emetre 3,169 kg de CO2.
El benefici social consistix en la creació de llocs de treball inclusius, estables i de qualitat: Humana genera una ocupació indefinit per cada 36.000 kg de tèxtil arreplegat. D'altra banda, els recursos obtinguts es destinen a projectes socials: després de més de tres dècades d'activitat, 2,5 milions de persones s'han vist involucrades en els programes de desenrotllament en els països del Sud de la mà de contraparts o socis locals. Durant este període, la Fundació ha destinat més de 31 milions d'euros per a la formació de professors de primària, l'impuls de l'agricultura sostenible o la lluita contra el VIH/SIDA, entre altres accions de cooperació.

Una gestió amb visió d'economia circular
“Agraïm la solidaritat i la confiança dels veïns i veïnes”, assegura Darío Gómez, responsable de la Fundació a la Comunitat Valenciana, que afig: “Humana contribuïx a fer més sostenible el sector de la gestió de residus amb una visió d'economia circular, ja que reintroduïx les enamores en la cadena de valor, genera recursos amb un impacte social positiu, crega ocupació verda i sostenible, incidix en l'àmbit local i promou la millora de les condicions de vida de les comunitats més desfavorides gràcies a programes de cooperació al desenrotllament”.
Gómez recorda que en 2025 tots els municipis de la Unió Europea hauran de tindre establida una arreplega separada per al residu tèxtil, “la qual cosa sens dubte augmentarà la baixa taxa de separació en origen, que no supera el 10% en la nostra comunitat”. “Des d'Humana aplaudim la labor dels municipis que promouen la recollida selectiva de tèxtil. Estem davant d'una oportunitat i un enorme repte per a donar l'impuls definitiu a la gestió apropiada d'este recurs, fidels a la jerarquia de residus i a un model econòmic circular, en el que prime la prevenció i la reintroducció del tèxtil en la cadena productiva, prolongant el seu cicle de vida”, afig.

La destinació de la roba usada
Les peces depositades en els contenidors d'Humana tenen dos destinacions: prop del 90% es tracta en les plantes de preparació per a la reutilització de la Fundació (a Madrid i Barcelona) i la resta es ven a empreses de reutilització i reciclatge. La destinació de les enamores tractades és:
El 52% es destina a reutilització: el 13% a través de les botigues de moda sostenible d'Humana a Espanya i el 39% s'exporta, principalment a África, per a ser venut a preus baixos i així generar recursos per a la cooperació al desenrotllament.
El 37% es troba en un estat que no permet el seu reutilització pel que es ven a empreses de reciclatge tèxtil perquè elaboren altres productes (mantes, aïllants o draps per a la indústria d'automoció)
El 2% són residus impropis (plàstic, cartó, altres) que es posa en mans dels gestors autoritzats corresponents.
El 9% no es pot reutilitzar ni reciclar ni valorar energèticament i s'envia a un centre de tractament de residus per a la seua disposició final.
Humana Fundación




._000696

._000653

._000708