EU de la Ribera s’ha reunit amb la Unió de Llauradors per a plantejar alternatives i garantir un futur per al camp

Jueves, 24 de enero de 2013 | e6d.es
• Resulta prioritari per millorar a curt termini la situació del camp riberenc acabar amb l’explotació de les ETT

Els col·lectius d’EU-la Ribera Alta i EU-la Ribera Baixa van mantindre ahir a Alzira una reunió amb representants comarcals de la Unió de Llauradors i Ramaders per a compartir propostes i alternatives en el sector agrari.
Per a les dues entitats resulta prioritari en aquest moment per millorar a curt termini la situació del camp riberenc acabar amb l’explotació de les ETT. La irrupció de les ETT ha generat un greu conflicte laboral al camp, una baixada dels jornals intolerable (que es fa a destall i a 0’70 o 0’80 euros el caixó), una explotació per als collidors que realment no ha abaratit el cost, ja que ha servit per engrossar els intermediaris (com ara les ETT). EU denunciem la falta d’inspeccions per part de la Generalitat i exigim per la seua supressió d’una vegada.
Tant per a EU com per a la Unió es fa necessària l’obligatorietat dels contractes de compra-venda per a garantir uns preus mínims a l’inici de la campanya per als productors. EU lamenta que aquest contracte, malgrat estar regulat per la Conselleria, a penes té efectivitat. A més a més, EU demana a la Generalitat que dote de recursos les inspeccions per a garantir el seu compliment.
Per a últim, per EU s’ha de potenciar la qualitat del producte de la Ribera i garantir la presència de productes locals i comarcals en les superfícies comercials. Per a Òscar Navarro, alcalde de Polinyà i membre d’EU-la Ribera Baixa: “la Ribera produeix més d’una quart dels cítrics de tot l’Estat i pràcticament tota la producció de caqui. Hi ha un milió i mig d’hectàrees cultivades. Per a EU creiem que hi ha elements suficients per a què el camp tinga futur i supose un sector que puga crear treball, si s’incentiva i es canvien realment les condicions a les que s’ha arribat. Per a començar, cal la implicació de les administracions, que han mostrat una enorme deixadesa. No pot ser que la Generalitat mire cap a un altre costat i no hi haja cap voluntat per millorar la situació que s’està patint en la Ribera.
EU - la Ribera