Entrevista a Salvador Escutia, president de la Cooperativa Elèctrica d’Alginet

Jueves, 5 de septiembre de 2013 | e6d.es
• “El futur de les cooperatives elèctriques sempre està en mans del ministre de torn”

Salvador  Escutia és el president de la Cooperativa Eléctrica d’Alginet; ens hem posat en contacte amb ell per a conèixer quin és l’abast i quina va a ser la repercussió davant la decisió del Ministeri d’Indústria de rebaixar en un 15% la retribució que rep la cooperativa.
Escutia ha contat que fa ja uns anys el Govern va prendre la mesura d’assignar a cada empresa que gestiona la llum una quantitat de diners fixes, per a que cada cooperativa poguera fer els seus plans d’inversió d’acord a les decisions de cada empresa elèctrica.
Segons Escutia, les inversions en les elèctriques hi ha que fer-les a cinc anys vista, “per el que les inversions les necessitem fer amb molta anterioritat i comptar a una estabilitat econòmica”.
Al seu dia el Govern Central gestionat per Zapatero va assegurar un ingressos anuals a les elèctriques amb la finalitat de portar endavant les inversions necessàries.

El Govern Central reduix la retribució a les cooperatives elèctriques
La sorpresa s’ha produït enguany quan el actual Govern va decidir, al mes de juny, enviar un esborrany en el que s’indicava una retallada de les retribucions amb respecte del que estaven percebent fins ara, concretament a la Cooperativa Elèctrica d’Alginet el retall pujava a un 51’6%, dita rebaixa “a la mitat  ens abocava al tancament, desprès de 82 anys”.
Davant esta situació van decidir reunir-se tots el presidents de cooperatives per començar a gestionar la situació i buscar aliats en altres llocs del país on esta llei també els afectara de ple, es va aplegar inclòs a parlar amb José Manuel Soria, ministre d’Industria i finalment eixa reducció s’ha xifrat en un 15%.
Açò deriva en la supressió de totes les inversions previstes per a anys vinents, amb la reducció de sous i amb la reducció de compres.   
“El futur de les Cooperatives Elèctriques sempre està en mans del ministre de torn”, açò és el que ha assegurat Escutia reconeixent que no és la primera volta que els han intentant desestabilitzar per a obligar-los a vendre o a tancar les cooperatives. “Nosaltres no traguem els diners del país i creem riquesa on ens trobem”.
Com a resposta a la pregunta de si estan en perill de desaparèixer, Escutia ens ha assegurat que “en perill sempre estan i hui hi ha més perill que al febrer d’este mateix any per la retallada important en la retribució destinada a les elèctriques”.
Segons el president de la Cooperativa Elèctrica d’Alginet “dona la impressió que no sols molesten a les grans elèctriques, sinó també al Govern; “les cooperatives d’esta grandària no donen cap problema al Ministeri; és més, ens adaptem a les lleis i a les sues exigències molt més ràpid que qualsevol empresa gran”.
Salva Roses


 
Entrevista a Salvador Escutia,
president de la Cooperativa Elèctrica d’Alginet