El Ple de Carcaixent aprova una moció de reiniciem perquè es rehabiliten els forns de calç

Domingo, 26 de febrero de 2017 | e6d.es
• La proposta té el propòsit de fer les gestions necessàries per a rehabilitar els forns de calç existents en la localitat, posar en valor el seu patrimoni cultural i mediambiental, així com potenciar el seu atractiu turístic

En el ple del passat mes de febrer, l'Ajuntament de Carcaixent, amb els vots favorables de Reiniciem, Compromís i Gent, i l'abstenció de PP, Psoe i UxV; va aprovar una moció en la qual es proposava que des de l'Ajuntament es feren totes les gestions necessàries per a la rehabilitació, catalogació, accessibilitat i posada en valor dels forns de calç que existeixen en la nostra localitat.
La calç era un dels elements més imprescindibles en les cases del nostre poble i en el conjunt de la societat de fa tan sols unes poques dècades. Entre altres coses; era un element cohesiu de l'argamassa per a obrar, es gastava per a blanquejar les cases, els metges receptaven aigua de calç, era un potent desinfectant així com moltes més aplicacions d'un producte que podríem qualificar com a multifuncional. El combustible que s'utilitzava per a coure la pedra en el forn, era la llenya baixa de les muntanyes, cosa que comportava una important tasca però que ajudava en gran manera al fet que les muntanyes estigueren sempre netes de males herbes, així com minimitzava el risc d'incendis.
El temps de cocció per extraure la calç oscil•lava entre una i dues setmanes, depenent de les dimensions del forn, del combustible emprat i de la meteorologia. La cocció era contínua, 24 hores al dia i s'havien de realitzar torns per a introduir el combustible dins del forn, a més de vigilar la fornada i mantenir una temperatura constant, alhora que altres treballadors estaven permanentment gestionant la llenya que servia de combustible. Per a conèixer l'evolució de la cocció s'observava el color del fum.
A Carcaixent, igual que en altres pobles pròxims, aquest ofici va generar molts llocs de treball, a més de deixar en la nostra població un ric patrimoni cultural que desgraciadament ha sigut descurat i havia caigut en l'oblit. A dia d'avui, tan sols es conserven en les nostres muntanyes les ruïnes d'eixos forns, sent una autèntica llàstima la seua deterioració; per això, cal actuar abans que siga massa tard i emprendre un projecte de rehabilitació que no solament quede en açò, sinó que també puga servir com un atractiu turístic més per a la nostra població i que alhora il•lusione als ciutadans perquè s'animen i involucren en el projecte, així com també a partir d'ara, comptar amb el suport de l'Ajuntament.
Per a Reiniciem, promotor de la proposta, la recuperació i posada en valor dels forns de calç sempre ha sigut una reivindicació històrica del nostre grup des de fa anys i per fi, hem aconseguit que l'Ajuntament prenga consciència i vagen a dur-se a terme certes actuacions. Segons es deia en la moció aprovada pel ple, els primers passos a dur a terme haurien de ser la rehabilitació del forn de calç de la Font de la Parra (sobretot a causa de la seua accessibilitat i situació), així com cartografiar tots els existents en el terme i després d'açò, actuar sobre els més estratègics, en vistes a poder realitzar rutes on els forns de calç puguen observar-se amb facilitat, sent açò, un atractiu més per a visitar el nostre poble.
Per a finalitzar, des de Reiniciem, reivindiquem que ara és el moment més òptim per a dur a terme aquest projecte, ja que (desgraciadament) a causa de l'incendi patit al juny de l'any passat, s'han fet visibles nombrosos forns de calç que desconeixíem i que a més, alguns d'ells, estan, dècades després del seu abandonament, en molt bon estat.
Ajuntament de Carcaixent